Goede granaatappeloogst in Zuid-Turkije ondanks hoge kosten

Telers in Dosemealti, Antalya, een stad in Zuid-Turkije, zijn begonnen met de oogst van hun granaatappelen. Eerst worden ze gesorteerd op grootte en kleur en daarna worden ze geëxporteerd naar voornamelijk Rusland en Europese landen zoals Duitsland en Nederland. De telers zijn tevreden over de kwaliteit en de afzetprijzen die variëren van        € 0,28 tot € 0,31/kg.

"Oogst moet voltooid zijn voordat het gaat regenen"
Granaatappelteler Mehmet Cingiz wees op het belang van snelheid bij het plukken van granaatappelen. Volgens hem moeten ze binnen 15 tot 20 dagen worden geplukt. Hij vertelde dat de oogst voltooid moet zijn voordat het regent, omdat anders de granaatappelen barsten. Granaatappelen, die barsten worden gebruikt voor de sapsector, waardoor de prijs daalt tot € 0,09-€ 0,11/kg.

"De granaatappeltelers zijn tevreden met de oogst. De kosten zijn echter te hoog. We voelen ons onder druk gezet door de gestegen prijzen van gewasverbeterings- en beschermingsmiddelen. De staat kan iets doen voor granaatappelen, net zoals onlangs voor hazelnoten gedaan werd. Ons product is kwetsbaar. We moeten binnen 14 tot 15 dagen onze granaatappelen plukken en naar de koeling sturen. Anders begint het regenseizoen en daalt de kwaliteit." 

Fatih Tasli van Golden Tarim Urunleri: "Wij exporteren voornamelijk naar Rusland. Maar we exporteren ook granaatappelen naar Irak en Europese landen. Vorig jaar kochten we 800 ton granaatappelen in en dit jaar hebben we dit verhoogd naar 1200 ton. We verwachten onze export naar Rusland te verhogen.".

Bron: Hurriyet


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven