Cerescon presenteert 'nieuwe' Sparter op Expo SE 2019

1-rijige zeltrekkende aspergeoogstmachine heeft geen tractor of chauffeur meer nodig

De Nederlandse hightech scale-up Cerescon presenteert tijdens de Expo SE 2019 op 20 en 21 november haar nieuwste portfolio-uitbreiding. Deze aspergeoogstmachine is een 1-rijige zelftrekkende versie van Sparter waarbij voor het oogsten geen tractor of chauffeur nodig is. 

Twee jaar geleden introduceerde Cerescon de eerste selectieve aspergeoogstmachine voor witte asperges. De 2-rijige en 3-rijige variant zijn geschikt om respectievelijk tot 35 en 50 hectare te oogsten. Omdat deze Sparters vooral aantrekkelijk zijn voor grote telers, wil Cerescon zich met haar nieuwe 1-rijige zelftrekkende oogstmachine ook op de wat kleinere teler richten. De 1-rijige Sparter kan ongeveer 0,3 hectare per uur oogsten.


Impressie 1-rijige zelftrekkende Sparter

1-rijige zelftrekkende Sparter
Bij de nieuwe zelftrekkende Sparter zijn tractor en chauffeur overbodig geworden. De oogstkosten per uur worden tot 70% verlaagd ten opzichte van handmatige oogst. Een groot verschil met de meerrijige Sparter is dat deze voorzien is van rupsbanden en autonoom door de rijen kan rijden. Er is nog één persoon achterop de machine nodig om de geoogste asperges te verzamelen in de kratten.

Door de compacte afmetingen kan er op kleinere velden geoogst worden met minder verlies van kopakkers en kan de machine gemakkelijk over de weg vervoerd worden. De technologie van de ondergrondse detectie met geïntegreerde dubbele steekrobot, zandbedherstel, aspergetransport en plastic handling is in de afgelopen drie seizoenen grondig getest en niet veranderd, aldus het bedrijf.

Demonstraties 
Cerescon zal aankomend aspergeseizoen gebruiken om de nieuwe 1-rijige oogstrobot te demonstreren op diverse velden in binnen- en buitenland. In 2021 moet een aantal exemplaren uit de 0-serie in de praktijk actief zijn. De nieuwe variant zal rond de €350.000,- kosten (inclusief stroomvoorziening) en de verkoop van de Sparter start in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarna breidt Cerescon uit naar andere Europese landen waar witte asperges worden geoogst. 

Voor meer informatie:
Cerescon
T: +31 (0)40 200 1041
E: press@cerescon.com
W: www.cerescon.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.