prijsverschil werkt fraude in de hand

Import AGF in Polen verkocht als lokaal product

Geïmporteerde groenten en fruit worden in Polen steeds vaker aangeboden als lokale AGF. Retailketens doen dit om aardappelen uit Nederland, kool uit Kazachstan, uien uit Oostenrijk en appelen uit Servië te kunnen verkopen. 

"Dit is momenteel een groot probleem," zei Łukasz Sosnowski, een teler van Góra Kalwaria (Piaseczyński poviat, Mazowieckie voivodeship) in een interview met "Fakt". Net als anderen vindt hij het steeds moeilijker om te concurreren met de massale import.

Controles hebben uitgewezen dat er in één op de drie winkels sprake is van onregelmatigheden . Eén op de tien batches bleek verkeerd te zijn geëtiketteerd, waarbij buitenlandse producten onterecht als Pools product verkocht werden. 

"Op deze manier wordt de consument misleid," zegt Tomasz Chróstny, vice/voorzitter van UOKiK. 

Prijsverschil werkt fraude in de hand
Volgens Poolse telers blijft het probleem niet beperkt tot de grote supermarkten maar worden de importproducten ook op markten aangeboden. Ze komen Polen is per vrachtwagen binnen, worden vervolgens omgepakt door groothandels en geleverd aan de retail als product van eigen bodem.  

Hoe kan het dan toch dat geïmporteerde aardappelen, paprika's en tomaten goedkoper zijn dan Poolse in het hoogseizoen? Als gevolg van het droge weer waren de prijzen van Poolse groenten dit jaar hoger. Handelaren kopen producten daarom in in landen waar ze voordeliger zijn. 

Telers houden de toenemende import van buiten de Europese Unie nauwlettend in de gaten. "Russische aardappelen worden op de Poolse markt verkocht. Ze komen het land binnen zonder enige fytosanitaire controles. Dit geldt ook voor industrieappelen uit Servië. We hebben ze gecontroleerd en ontdekten dat ze residuen van vier gewasbeschermingsmiddelen bevatten die in de EU verboden zijn," aldus Sosnowksi

Bron: agropolska.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven