Dorstige exportgewassen verbruiken te veel Tunesisch water

Slechte planning, schaarse watervoorraden en de verslechterende gevolgen van de klimaatverandering hebben samen een verlammende watercrisis in Tunesië veroorzaakt, aldus groepen uit het maatschappelijk middenveld. In 2018 had volgens officiële cijfers meer dan 94% van de Tunesiërs toegang tot water.

Door willekeurige besparingen op de watervoorziening, schuld en managementkwesties en de slechte kwaliteit van kraanwater heeft nu meer dan driekwart van de bevolking problemen om toegang te krijgen tot schoon water.

Uit gegevens van het ministerie van Landbouw blijkt dat de totale hoeveelheid water die beschikbaar is in het land 420 m3 per persoon per jaar is, waardoor het naar VN normen een "zeer waterschaars land" is.

Sinaasappelen, watermeloenen en tomaten zijn dorstige gewassen
Momenteel wordt volgens de regeringscijfers van vorig jaar ongeveer 80% van de natuurlijke watervoorraden van Tunesië gebruikt voor de tuinbouw. Dorstige gewassen zoals sinaasappelen, watermeloenen en tomaten worden geteeld voor de export, voornamelijk voor Europa. In intensieve tuinbouwgebieden, zoals Kairouan, wordt sneller grondwater gewonnen dan het grondwater aankan.

Volgens reuters.com wordt in een regeringsrapport opgemerkt dat deze waterbronnen in bepaalde regio's tot 400% worden geëxploiteerd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven