Tekort aan Rwandese inspecteurs leidt tot pootaardappelschaarste

Rwanda heeft ongeveer 35.000 ton pootaardappelen nodig om 25 % van het totale areaal in elk groeiseizoen te dekken. Om het bestaande gat te dichten, is veel meer nodig. Deskundigen hebben aangetoond dat het kleine aantal keurmeesters een grote uitdaging vormt en dit doel in de weg staat, aangezien op dit moment slechts 5 van de 25 gecertificeerde pootaardappelen onder de richtlijn vallen.

Placide Rukundo, een onderzoeker die verantwoordelijk is voor pootaardappelen in Rwanda, zei dat de uitdaging er nog steeds ligt omdat het aantal gecertificeerde pootaardappelen nog steeds onder de 5% ligt terwijl ze zich richten op meer dan 60%. "Door 25% van het areaal voor de aardappelproductie te reserveren, kunnen we de aardappelindustrie in Rwanda in stand houden."

Hij zei dat er in het hele land slechts minder dan tien inspecteurs zijn en dat dit de vooruitgang naar voldoende klasse 1 pootaardappelen belemmert. Aardappelexperts zijn afgelopen vrijdag in Kigali bijeengekomen om ervaringen uit te wisselen in de pootaardappelteelt en om oplossingen te zoeken die erop gericht zijn om de pootaardappelsector in Rwanda te promoten.

Deze deskundigen zijn onder andere het International Potato Center (IPC), de Rwanda Agriculture Board (RAB), het ministerie van Landbouw en Dierlijke Hulpbronnen en meer.

Bron: rwandainspirer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven