André Schaap, Farm Forte Europe:

"Iedereen ziet dat zoete aardappel een groeimarkt is"

Tholen – Samen met de Nederlandse aandeelhouder André Schaap begon Farm Forte Europe begin 2018 aan een Nigeriaans avontuur met de teelt van maar liefst 5.000 hectare zoete aardappelen. Nu, bijna twee jaar later, groeien de grootschalige projecten van het bedrijf nog steeds door. Op Afrikaans tempo, dat dan weer wel. 

“Met de zoete aardappelen gaat het goed, ze groeien prima”, vertelt André. “Wij kweken in Nigeria de zoete aardappel Beauregard en planten rond de 500 ha in rotatie. Op dit moment zijn we aan het zoeken naar goede gewassen voor na de oogst van de zoete aardappelen, zoals sperziebonen of zoete mais. Het belangrijkste waar we bij de teelt tegen aanlopen, zijn de weersomstandigheden. Er valt altijd wel regen dit seizoen, maar dit jaar valt er meer dan vorig jaar en daar hebben we dan ook last van.”Farm Forte Europe is niet alleen op het land aan de slag gegaan met het opzetten van grote projecten. Het bedrijf is ook bezig met de bouw van een compleet industrieterrein in Benin, Nigeria, waar ze 20.000 hectare hebben. Ter vergelijking: dit is een halve Noordoostpolder. De eerste hal die er op het terrein gebouwd wordt, is een conditioneringscentrum voor de zoete aardappelen. “We hebben voor de bouw van dit centrum gekozen omdat we kwalitatief goede zoete aardappelen willen aanbieden”, legt André uit. “Kwaliteit is echt het belangrijkste dat er is, alleen daarop kan je je onderscheiden. Naast de prijs dan, maar daar kan je het nooit op winnen. We zijn ook druk bezig met het verbeteren van de opslag en bewaarbaarheid van de zoete aardappelen. Daar is nog een flinke verbeteringsslag te maken.” Naast het conditioneringscentrum komt er op het terrein ook een verwerkingscentrum te staan. Hierin zal voor lokaal gebruik een lijn met zoete aardappelfriet worden opgezet.

Groeimarkt
“Iedereen ziet dat zoete aardappel een groeimarkt is”, vervolgt hij. “Daardoor is er meer aanplant geweest van Egypte. Ook Spanje heeft het afgelopen jaar veel aangeplant, dus vanuit daar komt ook meer druk. Zelf zijn we verbintenissen aangegaan met andere opkomende landen, waaronder Colombia. Zij hebben het met hun 500/600 ha zoete aardappelen ook groot aangepakt en kunnen wel 40 containers aansturen.” 

Farm Forte Europe levert zoete aardappelen door heel Europa heen. “Met name Nederland, maar ook Duitsland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk zijn hele belangrijke markten voor ons. Import van de zoete aardappelen uit Nigeria wordt mogelijk zodra de nieuwe curing koelers er zijn. Deze krijgen een capaciteit van 1000 ton per twee à drie weken. Na de bouw kunnen we dus pas echt vol gas gaan geven”, lacht André. In december ontvangt het bedrijf ook “eindelijk” de GlobalGAP- en Grasp-certificering.  

Farm Forte Europa vervolgt haar avontuur in Nigeria, maar zet ook in op uitbreiding in Nederland. In Barendrecht is het bedrijf uitgebreid met een vestiging voor de hele fruitdivisie. “We zijn afgelopen maand live gegaan. Vanuit Barendrecht concentreren we ons op citrus vanuit Spanje, Egypte, Zuid-Afrika (in het seizoen) en Turkije en groenten vanuit Spanje. Hierbij wordt, buiten de traditionele manier van handel doen, ook gewerkt met directe levering aan klanten in verschillende landen. Het tempo van alle ontwikkelingen in Nederland ligt veel hoger dan in Nigeria, maar aan de andere kant: haastige spoed is zelden goed.”

Voor meer informatie:
André Schaap
Wim Boon
Farm Forte Europe
T: +31(0)6 38690796 (Wim)
T: +31(0) 522726681 
E: sales@farmforte.eu  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.