Jan Vermeiren, Exofi Fresh Market

“Beperkt aanbod zorgt voor hoge prijzen op de exotenmarkt”

Tholen – “Het Spaans mangoseizoen in de regio Malaga loopt op zijn einde waardoor het aanbod afneemt. De vraag naar mango’s is nog erg goed, waardoor de prijzen stabiel maar aan de hoge kant zijn”, vertelt Jan Vermeiren van importbedrijf Exofi Fresh Market. “Waar wel echt een tekort van is, zijn gevlogen mango’s van de variëteit Kent. Het Braziliaanse Kent-seizoen is vertraagd waardoor er op de Belgische markt tekorten zijn. Er is wel genoeg Keith en Palmer, maar deze variëteiten zijn geliefd in Spanje en Frankrijk. De Belg heeft het liefst een Kent.”

Prijzen voor avocado’s de lucht in
Ook op de avocadomarkt ervaart men momenteel tekorten in zowel de Hass- als greenskin avocado’s. “Het is lastig om alle ready-to-eat programma’s te leveren met deze tekorten. Door de tekorten liggen de prijzen van Hass-avocado’s rond de 22 euro. Dit is 4 tot 5 euro duurder dan normaal. De greenskins liggen met 11 euro ook op een veel hoger prijsniveau dan normaal. De tekorten zijn een gevolg van de lagere oogsten in de productielanden. Mexico heeft wel tot 20% minder productie dan vorig jaar”, aldus Vermeiren.

“Nog veel vraag naar Turkse vijgen”
“Het Turks vijgenseizoen is op zijn einde gekomen en we zijn zeer tevreden over het verloop van dit seizoen. De prijzen waren een stuk beter dan vorig jaar en zelfs nu, wanneer het seizoen is afgelopen, is er nog veel vraag naar Turkse vijgen. Sinds deze week kunnen we ze niet meer aanbieden en zijn we overgeschakeld op product uit Peru. Echter zijn de Peruaanse vijgen een stuk duurder dan de Turkse, waardoor de verkoop is gedaald. Naast Peruaanse vijgen zullen we half november ook starten met Braziliaans product”, vervolgt de importeur.

Bospaddenstoelen, haricot verts en zoete aardappel
Vanwege het kouder wordende weer zijn bospaddenstoelen op het moment zeer gewild. “In de gastronomie worden ze momenteel volop aangeboden. De vraag is zeer goed, maar het aanbod laat nog een beetje op zich wachten. Hierdoor zijn de prijzen een stuk hoger dan vorig jaar”, vervolgt Jan. “Daarnaast hebben we haricot verts waarvan we het hele jaar door vaste volumes doen, waardoor de prijzen jaarrond hetzelfde zijn. Onze zoete aardappelen halen we nu uit Spanje en gaan rond de 1 euro à 1,10 euro per kilo.”

Franse kiwi’s
“14 november zullen de eerste Franse kiwi’s bij ons weer beschikbaar zijn. Momenteel zijn de in Frankrijk de gele kiwi’s aan het oogsten. De groene worden een week of twee later verwacht. Op de markt worden er al Griekse en Italiaanse kiwi’s aangeboden, maar de Franse worden pas geplukt wanneer de brixwaarde rond de 9 procent ligt. Vanwege het normale groeiseizoen verwacht men zo’n 55.000 ton Franse kiwi’s dit jaar. Dit is iets minder dan gemiddeld. Hierdoor verwachten we qua prijssetting dezelfde mooie prijzen als vorig jaar. We hopen weer op zo’n mooi seizoen als vorig jaar”, besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80
info@exofi.be     
www.exofi.be    

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven