José Illan, le Tresacois:

De eerste Franse druiven hebben het meest te lijden gehad onder de hitte van afgelopen zomer

Le Tresacois is een familiebedrijf van 200 hectare, dat al meer dan 60 jaar van vader op zoon wordt overgedragen. Het bedrijf zet zelf de oogst af onder het merk ‘Le Tresquois’. José Illan trad onlangs tot het familiebedrijf toe als commercieel directeur. Hij geeft aan dat het bedrijf volop in ontwikkeling is.

“Het bedrijf wordt gerund door een echte telersfamilie. Ik heb me bij ‘Le Tresacois’ aangesloten om te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe afzetkanalen. Op dit moment werken we al samen met supermarkten in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Zwitserland en België.”

Bij Tresacois is de druivenoogst in volle gang. “We zetten momenteel blauwe Lavallée-druiven en Muscat d’Hambourg druiven af. Als het gaat om de kwaliteit van de druiven hebben we een uitzonderlijk seizoen gehad met druiven met een zeer hoge Brix-waarde. Wel is het zo dat het seizoen moeizaam begon. De vraag was klein en de prijzen lagen ongeveer 20% lager dan vorig jaar. "Tijdens het seizoen was er veel vraag naar de Lavallée-druiven. "Daarna stagneerde die vraag, maar nu begint deze weer te stijgen."

De hitte van afgelopen zomer heeft vooral gevolgen gehad voor de eerste geoogste partijen. “Die druiven zijn door de zon verbrand,” vertelt José. Gelukkig hebben de overstromingen van vorige week geen invloed gehad op de producten van Le Tresacois.

Onze druiven kunnen 4 tot 6 weken worden bewaard

Op 5 november zal het bedrijf Franse kiwi's op de markt brengen. “Meestal zijn Franse kiwi's erg populair op de Franse markt, maar natuurlijk moeten we rekening houden met concurrentie vanuit Nieuw-Zeeland en Italië.”

Tijdens het seizoen biedt Le Tresacois groene en witte asperges (600 800 ton), abrikozen (2.000 ton), kersen (400-600 ton) en pruimen aan.

Le Tresacois beschikt over diverse laadperrons, een gloednieuw magazijn van 3.000 m², 1 500 m² aan koelcellen, 2 elektronische gewichtsmeters, een pers en een flowpacker voor trays.

Ook levert Le Tresacois met eigen koelwagens de volledige teeltopbrengst aan de belangrijkste transporteurs uit de regio en is in het bezit van verschillende certificeringen (GlobalGAP, IFS, GRASP, Eco-verantwoordelijke boomgaarden, HEV, BOB). Op deze manier probeert het bedrijf zo duurzaam mogelijk te telen.

Verder heeft Le Tresacois zonnepanelen op alle daken van de bedrijfspanden laten plaatsen. De motorolie, het plastic en het papierafval wordt verzameld en gesorteerd. Om water te besparen, geschiedt microspuiten enkel volgens de informatie van de verschillende weerstations. Ook wordt er minder gebruikgemaakt van gewasbeschermingsmiddelen.

Voor meer informatie:  

 


José Illan
Tresacois
208 Ancienne Route de Lyon
30330 Connaux
France
Telefoonnummer: +33 (0)6 51 22 16 98
jose04700@gmail.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.