"Oogst 'vollemaansappelen' kleiner dan vorig jaar"

In de nacht van 13 oktober scheen de volle maan haar licht over het biologische teeltbedrijf Münch, dat gelegen is in het hart van de Duitse regio Altes Land. Deze gebeurtenis zorgde voor volop activiteit want evenals voorgaande jaren werden deze nacht bij volle maan de Jonagored-appelen geplukt. De felbegeerde vollemaansappelen worden voornamelijk geleverd aan Tegut, de grootste klant van het teeltbedrijf en liggen inmiddels al in de schappen. De beschikbare hoeveelheden zijn echter stukken lager dan vorig seizoen, vertelde mede-eigenaar Marco Bartels aan FreshPlaza. 


Dochter Marie en vader Claus-Peter Münch van het gelijknamige biologische teeltbedrijf dat zich in het hart van het Altes Land bevindt. Foto: Freshplaza.de.

Al vele jaren lang wordt het appelras Jonagored bij het schijnsel van de volle maan geplukt. Dit bijzondere kenmerk wordt zeer goed ontvangen door consumenten. Veel klanten van Tegut kijken dan ook ieder seizoen weer reikhalzend uit naar de vollemaansappelen. Nu de hele Jona-oogst van Münch lager uitvalt, zijn de maten van de appelen wel groter," legt Bartels uit. 


Een appelplukker met een hoofdlamp aan het werk tijdens de volle maan. 

Seizoen eindigt eerder
De knapperige, gewilde appelen zullen dit jaar echter maar kort op de markt zijn, voorspelt Bartels. "Het aantal vollemaansappelen zal dit jaar beduidend lager zijn dan vorig jaar. Vorig seizoen konden we deze appelen tot eind januari leveren maar dit jaar verwachten we dat er eind december al een einde komt aan het seizoen van de vollemaansappelen."


Een cameraploeg ging met de plukkers mee de boomgaard in. 

Vraag naar biologische appelen groeit gestaag
Claus-Peter Münch vermarkt al sinds 1983 appelen uit zijn eigen boomgaarden. Op dit moment is het familiebedrijf één van de grootste onafhankelijke telers van biologische handappelen in Duitsland. De afzet vindt plaats via haar eigen handelsonderneming. Het fruit wordt aan diverse retailers, groothandelaren en andere klanten geleverd. 

Rechts: Biologisch fruit kan veel langer worden bewaard dankzij een warmwaterbehandeling. Volgens Münch heeft deze methode bewezen veel effectiever te zijn dan de conventionele behandeling. Dit is het eerste teeltbedrijf in Duitsland met een warmwaterbad op het bedrijf. 

"Het potentieel van biologisch fruit is enorm," zei Claus Peter Münch tijdens het bezoek van FreshPlaza begin oktober. "De grote maatschappelijke omslag moet nog plaatsvinden in Duitsland. Er is ook meer consumentenonderzoek nodig."

Rechts: De familie Münch maakt gebruik van ultramoderne, fruitvriendelijke verpakkingstechnologieën.  

De verschillende Jonagold-rassen, Elstar en Topaz zijn nog steeds de voornaamste rassen voor Bio-Hof in Altes Land. "De rassen Natyra en Santana zijn ook in opkomst in de biosector. Om aan de vraag te kunnen beantwoorden, zullen we van deze twee rassen 10.000 jonge bomen aanplanten."

 

Voor meer informatie:
Bio Obst Münch GmbH & Co. KG
Siebenhöfen 29
21723 Hollern
Tel.: 04141 - 70610
Fax: 04141 - 76775
info@bioobstmuench.de  
www.bioobstmuench.de     


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven