Peter Windhaber, Obsthandel Windhaber:

Lokaal geteelde Oostenrijkse tuinkers wil Nederlandse verdringen

In de groenten- en fruithandel zou men altijd op de wensen van de klanten in moeten gaan - met name als horecaleverancier heeft men daarom vaak ook wat meer exotische producten in het aanbod. Maar ook lokale producten en seizoensklassiekers zijn niet onbelangrijk. Dat weet Peter Windhaber, directeur van Obsthandel Windhaber uit Stubenberg am See (Oostenrijk), maar al te goed.

Aan het begin van het jaar had hij Oostenrijkse kiemgroenten in het assortiment opgenomen, nu volgt de tuinkers: "Tuinkers die men hier op de markt vindt, komt normaal gesproken vaak uit Nederland - nu heb ik echter een bedrijf gevonden dat producten uit Oostenrijkse teelt verkoopt." De tuinkers wordt vanwege haar korte transportafstand zeer goed door de klanten ontvangen. Qua prijs is de Oostenrijkse tuinkers zo'n 25% duurder dan tuinkers uit het buitenland. "We moeten nog kijken hoe het er met de beschikbaarheid van de tuinkers het hele jaar door uitziet. Ik zelf heb het pas zo'n drie maanden in het assortiment." De kiemplantjes, die Peter sinds het begin van het jaar aanbiedt, hebben sindsdien een kleine groei vertoond: "Het product is populair onder de hogere gastronomie. Voor de rest is er nog geen grote vraag naar, maar ik blijf geduldig."

Herfstklassieker
De oogst van pompoenen is inmiddels in principe voorbij. Wat de consumptie betreft is het momenteel hoogseizoen. "Ik ontvang mijn pompoenen uit het   Burgenland: de Volle van Napels, Hokkaido en muskaatpompoen. De eerstgenoemde soort is met name bij grootkeukens erg populair, want deze heeft maar weinig pitten en veel vruchtvlees - 90% van de pompoen is bruikbaar." De Hokkaido is nog steeds het populairste ras aangezien deze goed geschikt is voor soepen en men de schil mee kan eten. Hierdoor is het ook in de retail de best verkopende pompoen. "De muskaatpompoen daarentegen kenmerkt zich daarentegen door haar stevigheid en de lange houdbaarheid. Deze soort is het hele jaar door verkrijgbaar."

Exoten
Onlangs had Peter ook eens iets heel anders in het assortiment: "Voor een speciale gelegenheid had ik een aanvraag voor bananenbladeren. Naar zulke exoten wordt weliswaar niet vaak gevraagd, maar ik kan ze desondanks wel leveren." Dit product uit Thailand zal echter wel niet zo snel in het vaste assortiment op worden genomen, denkt hij: "We liggen hier zo'n 150 km ten zuiden van Wenen en hebben maar weinig etnische gastronomie. Desondanks is het mooi om eens iets buitengewoons te zien."

Voor meer informatie:
Peter Windhaber
Obsthandel Windhaber
Zeil 82
AT-8223 Stubenberg
Tel: +43 6643879737
E-mail: obst-windhaber@aon.at  
Web: www.facebook.com/obstwindhaber/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.