Amerikaanse uienmarkt voldoende voorzien

Ook al heeft Idaho/Washington dit najaar een iets kleinere uienopbrengst, toch is er momenteel een ruim aanbod van binnenlandse producten.

Michael Davis van Tex-Mex Sales in Weslaco, Texas: "Er waren nog wat uien in de grond in Idaho en wat er nu nog over is, zal daar blijven. Ze hadden een paar weken geleden een vroege vorst en er waren meldingen van schade. De uien die na deze lagere temperaturen worden geoogst, kunnen al dan niet problemen hebben. De zeer koude temperaturen deze week zullen waarschijnlijk een einde maken aan de oogst in Idaho. Als er nog iets over is, denk ik niet dat ze het gaan oogsten."

Daarnaast komen er goede voorraden uit andere Noordwestelijke regio's, waaronder Washington en Colorado. "En het lijkt erop dat de staat New York dit jaar een goede oogst had... Michigan was ook in staat om z'n gewas te oogsten en alles binnen te halen," zegt Davis. De voorraden komen ook uit Californië en sommige uit Yerington, Nevada. "Over het geheel genomen denk ik dat ze bijna evenveel voorraden zullen hebben of een beetje minder dan vorig jaar."

Tragere vraag                                                                                     De vraag naar uien is in oktober over het algemeen langzamer, de vraag is traag, maar ligt op schema. "Normaal gesproken is er rond Thanksgiving geen grote vraag naar uien. Er is zeker geen grotere vraag van restaurants, want de meeste mensen gaan niet uit eten met Thanksgiving. Iedereen blijft thuis en kookt. Mensen hebben geklaagd dat de vraag de laatste drie weken traag is geweest. Maar eind november/december neemt de vraag meestal toe. Die perioden is de vraag naar uien groot."

Door de langzame vraag ligt de prijs aan het lagere eind van het spectrum. Davis merkt op dat dit de vraag kan stimuleren en de prijs van uien in de komende maanden kan helpen verhogen.

Hij zegt dat de prijzen in Washington op dit moment € 4,48-€ 5,38 voor jumbo's zijn, € 3,59-€ 4,48 voor mediums, blanke zijn € 7,17-€ 8,97 en dan middelgrote blanken zijn € 6,28; rood is € 4,48-€ 5,38.

Vooruitkijkend ziet Davis niet snel dingen veranderen. "Veel mensen denken dat de markt lager is dan ze zou moeten zijn. Maar de vraag is: wat ligt er in de opslag en hoeveel is er en zal de vraag beter worden? Als er een aanzienlijk verlies was in de late Idaho-teelt, dan zouden we dat op een gegeven moment moeten zien in hogere prijzen, maar dat zien we nu niet."

Voor meer informatie:
Michael Davis
Tex-Mex Sales
Tel. : +1 (956) 969-1003

mike@texmexsales.com www.texmexsales.com www.texmexsales.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven