Europese aardappelmarkt (week 44)

Belgische aardappelexport naar Polen en Roemenië wat rustiger

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen:
Voor de drie hoofdrassen blijven de prijzen – nadat ze de afgelopen 2 weken zijn gestegen – gelijk. De markten blijven echter stevig omdat het rooien nog steeds aan de gang is en het aanbod daarom niet ‘dringend’ is. Vanuit de industrie lijkt deze week rustiger te zijn dan vorige week. De schillers zijn op zoek naar ideale partijen Bintje (groot genoeg en geen overmatige PSE). De export verloopt rustiger (na een vrij actieve week) naar verschillende landen in het oosten, met name die naar Polen en Roemenië, waar een deel van de oogst niet kan worden opgeslagen en dus direct moet worden geconsumeerd.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

  • Bintje: prijzen van rond de 12,50 €/q, afhankelijk van de grootte en de bestemming, ondersteunde markt;
  • Fontane: prijzen van rond de 12,50 €/q, ondersteunende markt;
  • Challenger: prijzen van rond de 12,50 €/q, ondersteunde markt.
  • Innovator: prijzen van tussen de 13,00 – 14,00 €/q. Stevige markt.

Bintje pootaardappelen:
Weinig transacties, lage afzet, afwachtende markt. Indicatieve prijzen. Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2020, per 5 ton, in zakken, exclusief btw:
Maat 28 – 35 mm: 60,00 – 62,00 €/q;
Maat 35 – 45 mm: 40,00 - 42,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

GP = geen prijsopgave (beurs gesloten).

 
Nederland
Omdat het rooien slechts langzaam vordert en het aanbod zeer beperkt is, zijn vorige week alle prijzen gestegen. Vooral in het westen en zuidwesten van het land, op de kleigronden, verloopt het rooien moeizaam. De prijzen voor de droge en harde aardappelen, bedoeld voor de export zijn gestegen. De exportprijzen liggen tussen de 14,50 en de 16,00 €/q. Daarbij worden de aardappelen geëxporteerd naar Oost-Europa, Afrika en het Caribisch gebied. Er is enige vraag vanuit de industrie en de handel, met als belangrijkste prijsopgave die voor “NeBeDe 40mm”, waarbij de prijzen tussen de 12 en de 15,00 €/q liggen.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com

Frankrijk
Stevige markt, stijgende prijzen; toenemend aanbod naarmate het rooien vordert, maar ook de vraag is groter.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Duitsland
De prijzen van de versmarkt zijn variabel: steviger voor vastkokende aardappelen met prijzen van rond de 20,00 €/q (vergeleken met 19,33 €/q vorige week) en hoger voor zachtkokende en bloemige aardappelen met prijzen van 18,58 €/q (vergeleken met 18,08 €/q vorige week). Tel er voor de partijen met volledige genezing 5 €/qt bij op! De vraag vanuit Oost- en Zuidoost-Europa is nog steeds goed, met behoorlijke volumes die worden geëxporteerd…

De prijzen van de industriemarkt zijn steviger voor Fontane/Challenger: tussen de 12,50 en de 13,00 €/q (vergeleken met prijzen van tussen de 12,00 en de 12,50 €/q), en steviger voor Innovator: tussen de 14,00 en de 14,50 €/q (vergeleken met 13,00 13,50 € / q). Er is sprake van een gestage vooruitgang aan het einde van de oogst op velden die in de zomer zijn beregend via een systeem, maar waarop ook veel regen vanuit de lucht is gevallen…

Biologische aardappelen: prijzen van tussen de 65,00 en de 67,00 €/q.


* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald. 

Groot-Brittannië
Gemiddelde AHDB-prijs vrije markten week 42 (eindigend op 19 oktober): 15,19 € / q (vergeleken met 14,58 €/q in week 41, alle rassen, alle markten). De prijzen op de markt zijn om twee redenen omhoog gegaan: betere vraag, maar ook duurdere rassen in de ‘mand met rassen’ voor de prijzen voor de zeldzame rassen van de week.

Voor meer informatie:

FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven