Johann Schmidt (Schmidt Agrarhandel) over de trends op de aardappelmarkt

"Exportvraag naar Beierse aardappelen neemt jaarlijks toe"

Op de akkers in Beieren werden vorige week de laatste aardappelen gerooid. "Vorig jaar hadden we een vrij goede oogst in onze regio. Dit jaar zal deze wat minder zijn," vertelt Johann Schmidt van de gelijknamige aardappelgroothandel in Dinkelshausen. "Tot dusver is de afzet vlot verlopen maar momenteel is het rustig."

Ieder jaar wordt een groot deel van de aardappeloogst uit Beieren geëxporteerd. Ook Schmidt houdt zich hoofdzakelijk (tot wel 90%) bezig met de export van aardappelen, onder meer naar Midden- en Oost-Europa, Oostenrijk en Italië. "De export naar Polen en Tsjechië is ook begonnen maar de Italianen nemen dit jaar minder af." Tegelijkertijd met het einde van het rooiseizoen in Beieren zijn de prijzen gestegen. "De markt is stabiel en de vraag is er ook. Normaal gesproken zouden we de komende maanden redelijke prijzen voor onze producten mogen verwachten," aldus Schmidt. 


Aardappelhandelaar Johann Schmidt levert al sinds 1992 consumptie- en industrieaardappelen. Volgens Schmidt is er sprake van grote prijsverschillen tussen deze twee markten, die tot wel 50% op kunnen lopen. Daarnaast is Nederland een zeer felle speler op de markt voor industrieaardappelen. 

Goede status op internationale markt
Als gevolg van de hitte van deze zomer zijn de maten van het ras Gala wat kleiner dan normaal. Dit geldt ook voor het kruimige ras Agria. Ondanks de kleinere maten zijn de Beierse aardappelen nog altijd goed in trek op de buitenlandse markt. Er is al vraag uit Oostenrijk. Dit gebeurt niet zo vaak omdat de lokale markt daar doorgaans zelfvoorzienend is."

Er zijn wat opvallende trends gaande in de Beierse aardappelsector, zegt Schmidt. Vertrouwde rassen zoals Nikola en Sieglinde verliezen terrein ten koste van nieuwe resistente, productievere rassen.

Groeiende exportvraag
Over het algemeen neemt de exportvraag naar Beierse aardappelen ieder jaar verder toe. "De Poolse sector heeft een matige oogst achter de rug en daarom kopen verwerkers uit Polen nu onze aardappelen in. De transportkosten zijn namelijk relatief laag. We doen ook veel zaken met de Fransen." 

Voor meer informatie:
Schmidt Agrarhandel GmbH
Geschäftsführer: Johann Schmidt
Dinkelshausen B29
86676 Dinkelshausen
Tel: 08435 / 16 92
Fax: 08435 / 16 90
Mobile: 0171 / 6 42 22 75
E-Mail: info@schmidt-agrarhandel.com 
www.schmidt-agrarhandel.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.