Frans notenseizoen in volle gang

"Goede afzet en overvloedig aanbod grote maten Franse noten"

Dit jaar is het Franse notenseizoen eerder dan normaal van start gegaan. Inmiddels is het volledige productaanbod beschikbaar vertelt een handelaar op een markt in het Duitse Rijnland. "Het walnotenseizoen begint doorgaans met vrij hoge prijzen maar momenteel zien we nu al een goede afzet."

Ongeveer twee weken geleden bereikten de eerste Franse walnoten en kastanjes de Duitse markt. Dit is zo'n twee weken eerder dan gebruikelijk. Later volgden ook pinda's en hazelnoten. De walnotenprijs is redelijk hoog met €43 per 10 kilo, terwijl die van pinda's van het merk Blauer Jumbo vrij stabiel is, zegt de retailer. 

Pinda's van het merk Blauer Jumbo kosten momenteel 15,75 tot 17,00 / 2.5 kg. De prijzen zullen naar verwachting dalen tot onder de €15,00 per 2,5 kg in de aanloop naar Kerst.

Goede beschikbaarheid grote maten walnoten
Een vrij groot deel van de walnotenoogst bestaat uit grote maten. Deze zijn zeer in trek bij de klanten van de Cash&Carry-markt in Leverkussen. "Op dit moment zijn er veel 28+ tot 38+ beschikbaar en daarom speelt de prijs een minder belangrijke rol. Dit geldt ook voor hazelnoten van het merk Koki, waarvan met name de maten 22+ en 24+ worden verhandeld. De afzet van de hazelnoten verloopt eveneens zeer vlot."

Frankrijk is nog altijd de voornaamste producent van noten. Toch worden er ook noten uit andere landen geïmporteerd. "Walnoten zijn  ook uit Hongarije afkomstig en kastanjes uit Turkije, Spanje en Italië. Vorig jaar zagen we voor het eerst ook prachtige producten uit China binnenkomen. Desondanks is het leeuwendeel van de noten uit Frankrijk afkomstig. Frankrijk heeft nu eenmaal de beste reputatie die staat voor pure kwaliteit," zegt de Duitse handelaar. "Aan deze kwaliteit hangt echter wel een hoger prijskaartje. Voor kastanjes betaalt men al gauw een euro per kilo meer."


Links: Kastanjes worden momenteel uitsluitend uit Frankrijk geïmporteerd. Later in het seizoen zal er ook in andere landen worden ingekocht, afhankelijk van de beschikbaarheid. Rechts: Hazelnoten worden op dit moment verhandeld voor €5,50-5,60 per kilo. Naar verwachting zal de prijs tegen de Kerst gedaald zijn naar €5,00 per kilo.

Afzet verdubbeld
Noten zijn nog altijd een product dat van oudsher bij de kerstdagen hoort. De afzet zal in de maand december dan naar verwachting ook sterk toenemen. Eén handelaar verwacht zelfs een verdubbeling van de afzet.

Dit geldt niet alleen voor noten maar ook voor dadels en zuidvruchten. "We leveren jaarrond Israëlische Medjoul dadels maar begin december trekt de vraag naar dit product pas echt aan. Gedurende de maand december neemt ook de vraag naar gedroogd fruit, zoals gedroogde gember, mango en papaja, weer sterk toe."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.