Hoge temperaturen leiden tot vroege start seizoen Griekse tunnelaardbeien

De zeer hoge dagtemperaturen in Griekenland (van rond de 25 graden) hebben geleid tot een uitzonderlijk vroege start van het aardbeienseizoen in het land. "De eerste aardbeien uit tunnels zullen deze week al in München aankomen en dat is drie weker eerder dan vorig jaar," zegt importeur Theo Hatzivassiliadis van Hans Kuffer. Hij ziet goede marktkansen voor de aardbeien. 

Het Duitse vollegrondsaardbeienseizoen is al lang voorbij en de aanvoer van lokaal geteelde kasaardbeien neemt ook af. "Er is beperkte concurrentie van Nederlandse en Belgische kasaardbeien," zegt Hatzivassiliadis, die momenteel de rassen Florida Beauty en Fortuna aanbiedt. "Vanaf eind december zullen we overschakelen op andere rassen, waaronder Splendor, Camarosa en Savana, die doorgaans tot juni kunnen worden geplukt en vermarkt. 


Eigenaar Peter Kuffer laat Griekse aardbeien zien in zijn kraam tijdens een bezoek van FreshPlaza aan de groothandelsmarkt in 2017. 

Goede kwaliteit maar wel goedkoop
De aardbeien worden direct afgenomen uit gecontracteerde teelt of bij twee telerscoöperaties in de regio Manolada. "Dankzij zij hun geweldige smaak en kwaliteit worden Griekse aardbeien steeds populairder onder groothandelaren. Bovendien bestaat de Griekse aardbeienoogst voor een vrij groot deel uit middelgrote tot grote aardbeien. Toch zijn de Griekse tunnelaardbeien beduidend voordeliger dan Nederlandse en Belgische kasaardbeien."

Griekse kiwi's hebben goede marktpositie
Tegelijk met de eerste Griekse aardbeien biedt Hans Kuffer Fruchthandel ook Griekse kiwi's aan. "Het kiwiseizoen begon ongeveer een maand gelden met het ras Greenlight. De afzet van de kiwi's verloopt tot nu toe uitstekend," zegt Hatzivassiliadis. "Nu in Chili het kiwiseizoen voorbij is en de aanvoer uit Nieuw-Zeeland bijna ten einde komt, is de vraag naar het Griekse product sterk."

De kiwi's worden vermarkt in dozen van 3kg, 5kg en 10x1kg. Het seizoen zal naar verwachting in april eindigen.

Binnenkort zal ook de oogst van het ras Hayward van start gaan. Momenteel is dit ras alleen uit Italië en Griekenland verkrijgbaar. De belangstelling voor dit kiwiras lijkt eveneens vrij groot te zijn."

Voor meer informatie:
Hans Kuffer Fruchthandel GmbH
GF: Peter Kuffer & Theo Hatzivassiliadis
Großmarkthalle - Halle I
Stand 5 & 6, 15 & 16
Schäftlarnstr. 10, 81371 München
Tel: +49 89 / 74 11 83 90 und
+49 89 / 77 41 75
Fax.: +49 89 / 74 11 83 93 und
+49 89 / 77 41 72
Email: info@kuffer24.de    
www.kuffer24.com     


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven