Russen betalen jaarlijks € 6,2 mld extra voor voeding vanwege boycot

De Russische invoersancties op EU-voedingsproducten kosten de Russen € 6,2 mld per jaar of bijna € 45,- per jaar per hoofd van de bevolking, zo blijkt uit een studie van economen die op 29 oktober gepubliceerd werd.

En de kosten worden vooral gedragen door consumenten die 84% van de hogere kosten voor hun rekening nemen, terwijl de levensmiddelenproducenten slechts 3% van de extra last dragen, zo bleek uit de studie. Voedingsimporteurs dragen nog eens 13% van de nettoverliezen.

Rusland legde de agri-sancties op aan Europa als een lik-op-stuk maatregel, nadat Europa en Amerika Rusland om de oren sloegen met een strafmaatregel na de annexatie van de Krim in mei 2014. Sindsdien heeft president Vladimir Poetin gezegd dat de Russische sancties op voeding Europa €100 mld per jaar zullen kosten hoewel het niet duidelijk is waar hij dit cijfer vandaan haalt.

De handel tussen Rusland en de EU is de afgelopen vijf jaar met ongeveer dat bedrag gedaald en veel EU-voedingsexporteurs zijn door de Russische sancties zwaar getroffen. Voorheen was Rusland een belangrijke exportmarkt voor producten als varkensvlees en fruit.

Hoogwaardige verwerkte voedingsproducten zoals Italiaans gezouten vleeswaren en chique Franse kaas zijn sinds de invoering van het verbod bijna volledig verdwenen uit de schappen in Moskou.

Bron: intellinews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven