'Strikte' havencontroles in twijfel getrokken na vondst dode migranten in vrachtwagen

Nadat in Essex de dode lichamen van 39 migranten in een koelcontainer werden aangetroffen, vraagt de Road Haulage Association (RHA) aandacht voor de lakse wijze waarop in sommige Britse havens controles worden uitgevoerd, wat deze havens aantrekkelijk maakt voor bendes mensensmokkelaars. 

Richard Burnett van de RHA: "De controles in Calais en Coquelles zijn vrij uitgebreid. Mensensmokkelaars maken daarom gebruik van havens waar dit in mindere mate het geval is."

In oktober vorig jaar waarschuwde Tom Dowdall van het National Crime Agency (NCA) al dat de aangescherpte veiligheidsmaatregelen in Frankrijk ertoe zouden kunnen leiden dat smokkelaars gebruik gaan maken van makkelijkere routes zoals via de haven van Zeebrugge. 

Het NCA waarschuwde eveneens voor een sterke toename van het aantal migranten dat op risicovolle wijze illegaal het VK in zou proberen te komen, zoals in koelwagens of kleine boten. Burnett zegt dat de omstandigheden in de koelwagen vreselijk moeten zijn geweest, waardoor de mensen die zich in de container bevonden waarschijnlijk niet lang hebben kunnen overleven.  

"Dit type containers is luchtdicht," vertelt Burnett. "Als het een koelcontainer betreft, dan ligt de temperatuur rond de -5 graden Celsius. Als het om een vriescontainer gaat, dan is dit zelfs -25 graden Celsius. De kans op overleving bij deze temperaturen is vrijwel nihil."

Route vanuit Zeebrugge

De politie in Essex zegt dat de koelwagen via de ferry vanuit de Belgische haven van Zeebrugge in Purfleet aankwam. Het schip legde op woensdag 23 oktober om 12.30 aan, waarna de vrachtwagen zo'n 35 minuten later de haven verliet en naar een industrieterrein in de buurt van Grays reed, waar de lichamen werden ontdekt. 

Volgens een artikel op globalcoldchainnews.com is de uit Noord-Ierland afkomstige vrachtwagenchauffeur gearresteerd op verdenking van moord. De politie van het graafschap Essex onderzoekt een Ierse bende van mensensmokkelaars en is op zoek naar twee personen die worden beschuldigd van moord en mensenhandel. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven