Drugshandelaren richtten dekmantelbedrijfjes op voor import fruit

OM eist hoge straffen voor cocaïnesmokkel tussen ananassen en bananen

Transporten van ananassen, bananen en kerstpakketten moesten het lijken, maar in werkelijkheid dienden die ladingen als dekmantel voor partijen drugs. In totaal zo’n 5.000 kilo cocaïne uit Zuid-Amerika met bestemming Nederland, verspreid over vier transporten in de zomer, het najaar en de winter van 2015. Honderdduizenden euro’s zijn witgewassen. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) eiste gistermiddag in de omvangrijke strafzaak Gadolinium voor de rechtbank Oost-Brabant in ’s-Hertogenbosch gevangenisstraffen tussen 6 maanden voorwaardelijk en 6 jaren tegen 9 verdachten voor de invoer van cocaïne, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.
 
Eén van de verdachten is een 47-jarige voormalige beurshandelaar uit Hillegom. Hij hoorde 4 jaar tegen zich eisen. De andere verdachten hebben leeftijden tussen 27 en 59 jaar. Drie van hen wonen in Bunschoten-Spakenburg , Bilthoven en  Amsterdam. Twee verdachten zijn woonachtig in Duitsland, twee komen uit België. Eén verdachte woont in Zuid-Afrika. De zwaarste strafeis van 6 jaren sprak het OM uit tegen een van de verdachten uit België.

Ananassen, bananen, kerstpakketten en glycerine
In totaal gaat het om zo’n 5.000 kilo cocaïne uit Zuid-Amerika met bestemming Nederland, verspreid over vier transporten in de zomer, het najaar en de winter van 2015. Volgens het OM zijn tussen begin en half juli 2015 een partij van 3150 en een van 628 kilo cocaïne ingevoerd. In september 2015 is een poging tot het invoeren van 76 kilo cocaïne mislukt. 

Het onderzoek Gadolinium heeft aangetoond hoe dekmantelbedrijven, stromannen en dekladingen worden gebruikt bij de grootschalige invoer van cocaïne. Om de drugs te maskeren voor politie en justitie, werden dekmantelbedrijfjes opgericht voor de import van ananassen en bananen. Bij één transport werd beweerd dat het kerstpakketten betrof, maar daar bleek niets van waar want het ging enkel om cocaïne. Als alternatieve deklading in plaats van bederfelijk fruit is in een ander transport voor glycerine gekozen, een bestanddeel van shampoo en zeep et cetera. Maar ook dat valt op als je er niets van verkoopt, zo meenden de officieren van justitie. 

Verlies
De verdachten hebben gebruik gemaakt van diverse bedrijven die niet of nauwelijks startkapitaal hebben om toch snel na hun oprichting voor tonnen bananen, ananassen en andere goederen te importeren. Het OM vindt dat verdacht: “Hun bankrekeningen werden constant met cashstortingen gevoed. Kort na de inbeslagname van cocaïne bleken alle activiteiten van de bedrijfjes te stoppen, terwijl vaak nog lopende huur- en andere contracten golden. Uit bankgegevens bleek veelal dat flink verlies was gemaakt met de import van ananassen of bananen. Er is geen sprake (geweest) van een normale bedrijfseconomische gang van zaken.”

Cocaïnesmokkel via dekladingen
De Duitse bankrekening van één van de gebruikte bedrijven geeft volgens het OM helder inzicht in een bedrijfsvoering passend bij de ambtshalve bekende wijze van cocaïnesmokkel met behulp van dekladingen: er wordt contant gestort of er vindt een overboeking plaats waar geen tegenprestatie tegenover staat, waarna er overboekingen plaatsvinden om fruit te importeren. Vervolgens wordt er in Zuid-Amerika cocaïne bijgepakt in de bestelde partijen – in  dit geval bananen. Op naam van het Nederlandse bedrijf worden bananen geïmporteerd via de haven van Antwerpen.

De bananen werden via de Antwerpse haven ingevoerd. Daarop gingen ze op transport naar Geleen om vervolgens vanaf daar naar het westen van Nederland te worden vervoerd. De ananassen  kwamen eveneens per container via de Antwerpse haven. Zeven containers zijn vanuit daar op transport gegaan naar Westoverledingen in Duitsland. Na daar te zijn aangekomen, gingen de ananassen naar verdere afnemers of bleven daar achter. Een aantal containers ging wel direct vanuit Antwerpen naar een afnemer en een flink aantal bleef in de haven van Antwerpen achter.

Volgens de officieren van justitie zijn er diverse onverklaarbare transportbewegingen gemaakt met het fruit: “Geen van de verdachten heeft de diepere gedachten achter deze omslachtige en prijzige wijze van vervoer van bederfelijke waar uit kunnen leggen.”

Bron: OM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven