Kleinere Spaanse Clemenulesoogst verkort seizoen met ongeveer een maand

Charles Peris, secretaris van de Unió de Llauradors, heeft laten weten dat de citrusoogst in Castellón in een bevredigend tempo verloopt met fruit van hoge kwaliteit in goede maten. Hij waarschuwt wel dat de Clemenule-oogst dit seizoen al op 20 december zal eindigen. Dit is bijna een maand eerder dan vorig seizoen. 

Het vroege einde van het seizoen is het gevolg van de kleinere oogst, die met 33% is gedaald. Deze daling heeft er wel voor gezorgd dat de prijzen op een aanvaardbaar niveau zijn gebleven. Voor Clementines, die goed zijn voor twee derde van de totale mandarijnenoogst in de regio, is de daling het sterkst. De oogst zal in totaal zo'n 365.099 ton bedragen en dat betekent een daling van 39,1% ten opzichte van vorig seizoen. 

"We hopen de markt geleidelijk te bevoorraden, hetgeen belangrijk is voor het bepalen van de prijzen. Als de seizoenen van Clemenules en Navelina's eerder eindigen, dan beginnen we met het verladen van mandarijnen, zoals Clemenvilla's en Sando," legt Peris uit. Hij voegt eraan toe dat Marisol momenteel uitverkocht raakt en dat Clemenules net op de markt komen. 

Voor Clemenules worden prijzen tot boven de €0,30 per kilo betaald en dat is twee maal zoveel als vorig seizoen toen de prijs tussen de €0,12 en €0,18 per kilo lag. Een deel van het fruit werd toen niet eens meer geplukt omdat de prijzen niet kostendekkend waren. 

Peris legt uit dat de vooruitzichten voor rassen die pas in januari worden geplukt goed zijn. Ook de prijzen die ervoor onderhandeld worden, stellen tevreden. Zo variëren de prijzen voor Clemenvilla tussen de €0,24 en €0,35 per kilo. 

Volgens de secretaris heeft het feit dat de oogst kleiner is ook gezorgd dat er minder arbeidskrachten nodig zijn, zowel in de boomgaarden als pakstations. 

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven