Spaanse asperges slachtoffer van eigen succes

In Granada bevindt zich 70% van het in totaal 10.000 hectare tellende asperge-areaal van de regio Andalusië. Deze groente wordt van oudsher in dit deel van Spanje geteeld en heeft de BGA-status Espárrago de Huétor-Tájar, Íllora, Loja, Moraleda de Zafayona, Salar en Villanueva de Mesía gekregen. De laatste jaren zijn er in de regio echter steeds meer telers begonnen met de teelt van asperges en hiermee dreigt de bevoorrechte positie van de regio op internationale markten in gevaar te komen. 

In 2019 leverde de export van 12.920 ton in Granada geteelde asperges zo'n €36 mln op, wat neerkomt op 84% van de totale waarde van de Andalusische asperge-export. "Dit is een hoog percentage," zegt Nicolás Chica, directeur van de coöperatie Agroláchar en sectretaris-generaal van de UPA (Union of Small Agricultural Producers and Livestock Farmers in Granada.

Chica is niet blij met de enorme groei die dit gewas de laatste jaren in heel de regio, maar ook in de rest van Spanje, heeft doorgemaakt. "Er is kritiek omdat de sector steeds voller raakt waardoor het evenwicht tussen vraag en aanbod verstoord wordt."

Volgens een rapport van de regering van Andalusië uit 2018 bedroeg de export in dat jaar 15.500 ton, wat een verdubbeling ten opzichte van 2012 betekent. In de praktijk komt het erop neer dat de export verdubbeld is en de prijzen gehalveerd zijn. In 2015 kostte een kilo asperges nog zo'n €2,00 maar gedurende de afgelopen seizoenen is deze prijs gedaald naar €1,12 per kilo. Deze prijs is niet meer dekkend voor de hoge productiekosten van deze groente. 

Dringend actie nodig
Sommige tuinbouworganisaties willen de teelt met minimaal één maand vervroegen zodat het seizoen niet meer overlapt met dat van andere Europese landen, zoals Italië, Frankrijk en Zwitserland, omdat deze markten geen asperges meer importeren zodra er lokaal product beschikbaar komt.

De sector heeft dringend behoefte aan maatregelen voor volgend seizoen om te voorkomen dat telers zich evenals voorgaande seizoenen gedwongen zien halverwege de oogst te stoppen met het steken van asperges. Het probleem is zo groot dat coöperaties geen nieuwe leden meer accepteren en hun arealen niet meer uitbreiden.  

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven