Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vic van Eck, Madikwe Berry

Blauwe bessen uit de Afrikaanse wildernis

Een van de nieuwste blauwebessenteeltbedrijven in Zuid-Afrika is gevestigd in het particuliere natuurreservaat Madikwe East, ten oosten van het Madikwe wildreservaat aan de grens met Botswana.

Madikwe Berry vanuit de lucht gezien (foto: Andrew Torr)

De teelt in dit gebied verschilt wel wat van de conventionele teelt, vertelt Vic van Eck, algemeen directeur van Madikwe Berry. "We hebben bijvoorbeeld een hekwerk van schrikdraad om ons bedrijf te beschermen tegen wilde dieren, zoals olifanten. Ook zijn er op diverse plaatsen langs dit hek bijenkorven geplaatst als extra voorzorgsmaatregel. Het is bekend dat dit gebied de grootste populatie gifslangen in het hele land herbergt!" 

Madikwe Berry heeft alle audits voor de export van blauwe bessen doorstaan. Het bedrijf heeft ook te maken met strenge regels met betrekking tot het natuurreservaat, zoals controles van afvalwater bedoeld om het inheemse 'bushveld' landschap te beschermen tegen overmatig gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

"Het was een hele uitdaging om deskundig personeel te vinden. Het team werd geacht zeven dagen per week te werken om de fijne kneepjes van de blauwebessenteelt onder de knie te krijgen," legt Van Eck uit. "We zijn van mening dat we een geweldig team hebben dat in staat is om alle toekomstige uitdagingen te overwinnen. We zijn net aan het einde van onze eerste oogst gekomen. Het seizoen was voor ons allemaal een goed leerproces."

Vrijwel al het fruit wordt naar het VK, Europa en het Verre Oosten geëxporteerd. 

In de tunnelkassen groeien blauwe bessen terwijl buiten Afrikaanse wilde dieren rondzwerven (foto: Andrew Torr)

Geavanceerde koeling
Dit gebied behoort tot de heetste in Zuid-Afrika en daarom heeft Madikwe de handen ineen geslagen met koelspecialist Rhodes Abell uit Nelspruit voor het bouwen van haar koelhuis en pakstation.

Rhodes bestudeerde blauwebessenpakstations in heel het land. "De kennis die hij opdeed op het gebied van koeling is zeer waardevol gebleken en daarom hebben we nu de beschikking over een faciliteit van wereldklasse," vervolgt Van Eck. 

De koelinstallaties op Madikwe Berry: lokaal vervaardigde multiplexunits met compressors en hybride lucht- en watergekoelde condensors (foto: Rhodes Abell)

Volgens het koelprotocol moeten de vers geplukte blauwe bessen zo snel mogelijk naar het pakstation worden gebracht. Het streven is binnen dertig minuten na de pluk. 

Het fruit komt het pakstation binnen, waar de temperatuur tussen de 2 en 5°C ligt. Het personeel in het pakstation draagt speciale kleding om onder deze koude omstandigheden te kunnen werken. Vervolgens gaan de bessen naar één van de tien automatische snelkoelers, die de temperatuur van het fruit razendsnel omlaag brengt. 

Hierna wordt het fruit overgebracht naar de optische sorteermachine, verpakt, gepalletiseerd en in koelwagens geladen om naar Johannesburg te worden vervoerd. De koelketen wordt pas weer onderbroken op het moment dat het fruit wordt geconsumeerd!

"We zijn enorm trots op onze faciliteit en menen dat deze ons nog vele jaren in staat zal stellen fruit van premium kwaliteit af te leveren," zegt Van Eck tot slot. 

 

Voor meer informatie:

Vic van Eck
Madikwe Berry
Email: vic@madikweberry.com

Publicatiedatum: