"Turkije kan exotisch fruit binnen drie dagen naar Europa verladen"

De Turkse steden Gazipasa, Antalya en Samandag liggen op dezelfde breedtegraad als het Spaanse Malaga. In deze plaatsen worden maar liefst 27 exotische fruitsoorten geteeld. Na bananen en avocado's worden er nu ook mango's geteeld. Lokale telers verwachten dat de regering hen zal helpen bij de export van deze mango's naar Europa. De mangoprijs ligt momenteel rond de €7,80/kg. 

Telers zeggen dat mango's uit Zuid-Amerika er 25 dagen over doen om Europese markten te bereiken maar dat Turkse mango's binnen drie dagen geleverd kunnen worden.

De in Antalya opgerichte Tropical Fruit Production and Marketing Cooperative heeft haar telers aangemoedigd om 27 soorten exotisch fruit te gaan telen met de bedoeling om dit fruit naar Europa te exporteren.

Vanaf het moment dat de lokale groententeelt plaats moest maken voor de teelt van avocado's en bananen is het aantal soorten dat wordt geteeld alleen maar toegenomen. 

Telers richten pijlen op Europa en Rusland
Ali Yalçın, voorzitter van de Tropical Fruit Production and Marketing Cooperative: “Europa is maar twee tot drie uur bij ons vandaan. De grootste markt voor exotische AGF is Europa, dat deze producten nog altijd uit Zuid-Amerika en Spanje importeert. Waarom zou Turkije haar fruit ook niet aan deze markt kunnen leveren?" 

Yalçın vertelt dat de coöperatie 18 leden telt en op 1.600 hectare bananen teelt, op 2 hectare mango's en op 2,4 hectare dragonfruit. "Gazipasa heeft de potentie uit te groeien tot het centrum van de exotische fruitteelt in Turkije." 

Momenteel richt de sector zich vooral op de binnenlandse markt maar als de teelt verder wordt uitgebreid, dan kan het fruit ook naar Europa worden geëxporteerd. 

"In Europa worden jaarlijks 600.000 mango's verhandeld met een waarde van €1,2 mld. We zijn van plan om met name naar Europa, Rusland en landen in het Midden-Oosten te exporteren," vervolgt Yalcin. 

Hij vertelt dat de sector in contact staat met universiteiten om haar rassen verder te verbeteren. Hij voegt eraan toe dat met name ijsproducenten veel interesse hebben in exotisch fruit. 

Ontwikkelde markten consumeren exotisch fruit 
Hoewel 98% van het exotisch fruit in ontwikkelingslanden wordt geteeld, wordt 80% ervan in ontwikkelde markten geconsumeerd. De exportmarkt van bananen bedraagt 22 mln ton. De wereldwijde mangoproductie wordt op 46 mln ton geraamd en die van ananas en papaja op respectievelijk 26 en 14 mln ton. 

Bron: Hurriyet (Elif Ergu)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven