Appelras moet concurreren met Australische Pink Lady

Britse appeltelers slaan terug met Flanders Pink®

Het Verenigd Koninkrijk staat op het punt een concurrent voor de Australische Pink Lady-appel te lanceren. Over een paar weken zal namelijk het ras Flanders Pink® op de markt komen. Het is het eerste ras met roze schil dat in het land wordt geteeld. Het ras werd ontwikkeld als antwoord op de succesvolle Pink Lady en is een kruising van Nicoter COV en Nicogreen COV.  

Flanders Pink® , van teler AC Goatham, is vernoemd naar zijn eigen bedrijf Flanders Farm in Hoo, in het graafschap Kent. Clove en Ross Goatham ontwikkelde deze appel samen met de Belgische veredelaar Zouk en experimenteerden jarenlang in het geheim met het ras. De eerste resultaten waren veelbelovend en de appel werd drie jaar geleden op 25 bedrijven in de omgeving van Sittingbourne aangeplant. 

Carol Ford, commercieel directeur van AC Goatham: "Flanders Pink® scoorde zeer goed in de belangrijke consumentensmaaktesten en is geschikt om geteeld te worden in het vochtige Britse klimaat. De appel is daarnaast gemakkelijk te oogsten en goed te bewaren en dat is belangrijk voor moderne appelrassen."

Het bedrijf, dat jaarlijkse 350 mln appelen levert (een kwart van de totale Britse appeloogst), hoopt dat dit nieuwe ras het land zal helpen zelfvoorzienend te worden. 

Volgens dailymail.co.uk is slechts 43% van de appelen die in het VK worden gegeten in het land zelf geteeld. De sector streeft er echter naar om dit percentage in 2030 verhoogd te hebben naar 60%. In het VK worden volgens British Apples & Pears jaarlijks 297.000 ton appelen geteeld en bedraagt de import 389.000 ton per jaar. 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven