NVWA en TuinbouwAlert wijzen naar aanstaande Kamerbrief

Nederlandse ToBRFV-meldingen nemen toe

Tholen - Officieel bevestigd worden de cijfers nog niet, maar Omroep West spreekt over vijf nieuwe ToBRFV-besmettingen. NVWA en TuinbouwAlert wilden dat getal vanochtend niet bevestigen. Beide partijen wijzen op een nieuwe brief aan de Tweede Kamer waarin minister Carola Schouten vandaag of morgen de laatste stand van zaken deelt.

Omroep West sprak met Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland. "Als het nu ook om bedrijven buiten het Westland gaat, wordt het een landelijk probleem."

Zeker weten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek of er nog meer kassen besmet zijn. "We krijgen steeds meer meldingen binnen van bedrijven die verdachte situaties tegenkomen", aldus Michel van der Maas, woordvoerder van de NVWA, bij Omroep West. "Maar die moeten eerst goed onderzocht worden."

Onderzoek waarover Van der Maas vanochtend desgevraagd liet weten dat dat 'tamelijk lastig' is. Het genoemde getal bevestigen, wilde hij niet. "Meestal is het virus onderdeel van meerdere virussen in de kas en dan moet het virus eerst geïsoleerd worden. De juiste onderzoeksmethode krijgt momenteel wel vorm, maar er gaat toch wel wat meer tijd overheen." Meer tijd dan enkel de duur van een laboratoriumtest, die zo'n één tot twee dagen duurt zo bleek eerder al.

Onduidelijk blijft, tot het verschijnen van de Kamerbrief, of het wederom enkel (Westlandse) tomatentelers zijn en of er ook besmettingen bij paprikatelers zijn gevonden. Mogelijk komt daarover met de aanstaande Kamerbrief meer duidelijkheid.

Buiten de deur houden
Bij Omrop Fryslân werd tomatenteler Marco van Overbeek van Gardener's Pride gevraagd naar de stemming onder telers in Friesland. "We doen ons best om het virus buiten de deur te houden", vertelde hij. Daarbij draait het om het hygiëneprotocol zo strikt mogelijk naleven. "Bij een aantal bedrijven in het Westland zijn de maatregelen zo streng dat het wel ziekenhuizen lijken. Hier in Friesland is dat nog niet zo, maar die kant zal het wel opgaan."

Ondertussen kijkt men bij Gardener's Pride als mogelijke oplossing naar door middel van veredeling resistentie inbrengen in rassen. "Hier gaat helaas wel jaren overheen."

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.