De Blaeij Terneuzen

Redacteur ter velde, snelstoomcursus bij de groothandelaar

Tholen – Niet alle redacteuren bij ons hebben een achtergrond in de groenten- en fruithandel  en soms is het dan nodig om ze eens in het diepe te gooien bij een ervaren groothandelaar in de AGF. Een welkome hulp binnen het bedrijf… of een blok aan het been?

Peter de Blaeij, Wendy, Leo de Blaeij en Perry Verstraeten

Woensdag
Op woensdag mocht de redacteur in kwestie zich melden bij Groothandelaar De Blaeij in Terneuzen. Voor die dag moesten er bestellingen worden opgehaald bij de importeurs in Breda. Leo de Blaeij zit dan al een tijdje op kantoor in Terneuzen voor het administratieve werk. “ Een personeelslid van ons zit in de ziektewet, dus moeten we veel improviseren, ik haal ook de bestellingen zelf op in Breda. Een mannetje minder is voor ons echt een probleem. Het gaat eigenlijk maar net op de hectische dagen. Het zoeken naar personeel gaat moeizaam. We zoeken iemand met een groot rijbewijs maar die mensen zijn moeilijk te vinden, zoals we ook iemand zoeken voor distributiewerkzaamheden. Jongeren die bij ons aankloppen laten het helaas al snel afweten door de vroege uurtjes bij ons. Gelukkig hebben we nu twee hardwerkende dames in het bedrijf erbij gekregen maar de extra chauffeur is echt hard nodig.”

Met de vrachtwagen naar Breda

Bij de importeurs worden de bestellingen geladen en begint de terugreis naar Terneuzen. Hier en daar maakt Leo nog een praatje met een bekende. “Sommige mensen zie ik al tientallen jaren staan in de loodsen van de importeur,” vertelt Leo. “Dat geeft mij vertrouwen. Er is altijd een bekend gezicht waar je aanspraak mee hebt en het laat ook zien dat het een bedrijf is waar mensen graag werken.”

Paprika's worden veel afgenomen door de klanten

Donderdag
De volgende dag staat er weer een ‘uitstapje’ op de agenda. Dit keer naar Mechelen met Peter de Blaeij. “Gisteren hebben we producten gekocht op de veiling in Mechelen en vandaag gaan we die ophalen. De emballage leveren we gelijk af bij EPS.” Het is rustig op de veiling waar nauwelijks iemand aan het dok staat. “Dat zie je steeds meer. De veiling maakt steeds meer plaats voor directe inkoop.”  Het klantenbestand verschuift intussen ook. “Vroeger zat het overgrote deel van onze klanten in Zeeuws-Vlaanderen, nu komt het merendeel uit België. De traditionele groentewinkel verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld en kan niet concurreren met de supermarkt om de hoek. Die supermarkten hebben meestal maar één inkoper. De meeste campingwinkels aan de kust zijn daarnaast ook gaan inkopen bij de grote distributiecentra.  Af en toe komt de supermarkt uit de regio nog eens bij ons terecht als ze tekorten hebben. Dan zien ze dat het voordeliger kan met de inkopen. Door meer klanten in België zijn we ook daar naar de veiling gegaan, Nederland werd steeds minder interessant en zodoende hebben we ook een vestiging in België geopend.”

Granaatappelen worden veel geconsumeerd in de Turkse gemeenschap. "Het helpt o.a. tegen dementie," vertelt Perry

In de middag moeten de handen uit de mouwen en worden de bestellingen klaargezet voor morgen. “Vanavond krijgen we nog een vrachtwagen binnen met de laatste spullen,” vertelt Perry Verstraeten “De volgende ochtend vertrekken we met onze drie vrachtwagens naar Evergem voor de verkoop op de vroegmarkt.” De schade die de stagiair aanrichtte bij De Blaeij valt nog mee, één kist appelen ging tegen de vlakte.

De versmarkt in Evergem

Vrijdag
Op vrijdag is het gedaan met de uitstapjes en moet er gewerkt worden. Om half drie begint de dag op de versmarkt in Evergem en worden de bestellingen weggebracht naar de klanten in Gent. “Tegenwoordig zit 80% van onze klanten in België, vooral Turken weten ons te vinden,” vertelt Perry. “Het zijn goede klanten omdat ze in hun winkels een groot aanbod hebben van verse groenten en fruit en die makkelijk kunnen verkopen. Naast het totale pakket aan AGF bieden wij dan ook nog een groot assortiment producten die het goed doen in de Turkse keuken zoals pepers, granaatappelen en speciale paprika’s.  Elke vrijdag rijden we met twee vrachtwagens de stad in om de grote bestellingen voor de deur af te leveren bij de winkeliers. Dat is een extra service die wij bieden aan onze klanten, vooral omdat ze hun bestellingen meestal niet zelf kunnen ophalen in Evergem. Ze hebben namelijk niet de beschikking over een vrachtwagen. Ik denk dat je met een gespecialiseerde winkel in groenten en fruit nog kunt opboksen tegen de supermarkt maar je moet dan veel geven voor de zaak. Dat is wat ik mijn Turkse klanten zie doen.”

Eén van deze kisten ging door de stagiair op de grond

Na het schoonmaken van het magazijn is de stagiair weer vrij om te gaan. Hopelijk heeft hij wat opgestoken van de sector in de drie dagen stage bij De Blaeij.

De stagiair in kwestie

Voor meer informatie:
Groothandel De Blaeij
Lange Rekestraat 8
4538 AZ Terneuzen
Tel: +31 (0)115 61 32 34

Brugse Steenweg 7/40
Magazijn 14
9940 Evergem België
Tel: +32 (0)92 45 77 92
www.deblaeij.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.