Pieter de Ruiter, 4Fruit Company:

"Kaki's moeten concurrentiestrijd met overzeese mango's aan"

Tholen - Na de overname van de Valenciaanse coöperatie Coagri heeft Anecoop zo'n 23.000 ton Spaanse kaki's extra te vermarkten. "Volop kaki's te verkopen dit jaar", constateert Pieter de Ruiter van 4Fruit Company, dat exclusief distributeur is van de Kaki's onder het Bouquet-merk in Nederland.

Nu is het ook nog altijd een product met de nodige groeipotentie, verwacht de AGF-handelaar, die de kaki's voor 70/80% aan Nederlandse bedrijven verkoopt. "De afgelopen weken zijn er bij ons toch een leuk volume kaki's uitgegaan. Klanten die vorig jaar een pallet per week bestelden, doen er nu anderhalf of twee."

"Ik zie de kaki als een product dat moet concurreren met de mango. Nu kan er aan de bekendheid van de kaki nog best wat gewonnen worden, maar een voordeel is wel dat deze enkele maanden vanuit Spanje komen, terwijl mango's voor een groot deel vanuit de andere kant van de wereld moeten komen. Ik verwacht dat dit toch een rol gaat spelen dat meer mensen voor de kaki's gaan kiezen", aldus Pieter.

"In Valencia zijn de afgelopen jaren wat oudere citrusrassen zoals Satsuma's en Clauselina's vervangen door de kakiteelt, maar die grootste verschuiving is nu wel geweest. Ook zie je dat het sharonfruit de slag heeft verloren van de persimmon/kaki's Ik zie nog veel afzetmogelijkheden voor deze productgroep. De kiwi was dertig jaar terug ook een exoot. Je moet nou eenmaal ergens beginnen", concludeert Pieter.

"De producties in Spanje zijn dit jaar goed. Het weer is prima geweest en het noodweer van september heeft op de kaki's nauwelijks effect gehad. De prijzen liggen niet al te hoog, wij vragen iets minder dan 1 euro per kilo, dus daar hoeft het in elk geval niet aan te liggen. Ook de kwaliteit is uitstekend en die kan alleen nog maar beter worden."

Dat er nog weleens kwaliteitsverschil tussen de kaki's zit, ontkent Pieter niet. "Na de oogst moeten de kaki's enkele dagen gerijpt worden, maar rijpen is een vak. Dat hebben ze bij Anecoop gelukkig goed onder controle."

Citrus/kasgroenten
De andere Spaanse producten hebben zo te maken met hun eigen uitdagingen aan de start van het seizoen. "Vanwege het verschil tussen dag- en nachttemperatuur wil het Spaanse citrus nog niet zo kleuren. Dat zorgt zomaar voor 20-30% minder aanvoer. Al zien we dat nog niet helemaal terug in de prijzen."

Ook het Spaanse kasgroentenseizoen komt langzaam op gang. Er is nog zat Hollands product, die kosten niet zoveel en ook kwalitatief kunnen de Hollandse groenten nog best mee. Ik had gehoopt dat de meeste klanten deze week al over zouden gaan, maar ik vrees dat we ons op volgende week moeten gaan richten", besluit Pieter.

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
Tel. 0180 641902
pr@4fc.nl  
www.4fruitcompany.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.