In Zuid-Frankrijk en Spanje hebben hevige regenval en stormen gewassen flink beschadigd

Het weer rond de Middellandse Zee heeft vorige week in het zuiden van Frankrijk veel schade veroorzaakt. De Franse regering sprak van een natuurramp. In Béziers is in 24 uur 243 liter regen per m² gevallen. Andere gebieden in Frankrijk en in Spanje zijn ook zwaar getroffen. Die hevige regenval heeft gegarandeerd gevolgen voor de voor de groenten- en fruitsector.

“Er is nog geen rapport opgesteld, maar verschillende gewassen in Frankrijk en Spanje zijn flink beschadigd,” vertelt Charles Farran van Ritex, een groothandel in Perpignan. “In Frankrijk zitten we midden in de oogsts van herfst- en wintergroenten als artisjokken en sla. Voor die producten is water niet per se slecht en we hopen dan ook dat er niet teveel schade zal zijn. De appel- en perenboomgaarden zullen waarschijnlijk ook beschadigd zijn. Producten als tomaten worden in kassen geteeld, dus deze ondervinden meestal minder hinder van de regenval. Wel is het zo dat verschillende kassen in de regio Nîmes en Avignon door de storm zijn verwoest. ”

In Spanje heeft de mediterrane regenval ook enige impact gehad. “De druiven zijn door het vele water misschien wel het zwaarst getroffen,” legt Charles, die veel van zijn producten uit Spanje importeert, uit.

Bijna 10.000 vierkante meter aan kassen weggeblazen
Net op het moment dat hij zijn sla wilde plukken, zag Eric Vidal hoe een tornado in de nacht van dinsdag op woensdag 10.000 m² van zijn bedrijf, gelegen in het hart van de Jardins Saint Jacques, compleet wegblies. Hij vertelde aan de krant L'Indépendant dat “alles naar de maan is, zowel de installaties als alle sla natuurlijk, die vooral geteeld wordt voor fastfoodrestaurants. We zouden over 10 dagen gaan oogsten, het is een groot verlies. Gelukkig ben ik verzekerd,“ vertelt Eric.

De oorzaak van de schade is een verwoestende explosie die gelukkig beperkt is gebleven tot één gang. Er is echter ook nog wat andere, kleinere schade in hetzelfde gebied gemeld. “Toen ik bij de kassen aankwam, begreep ik meteen dat er iets ergs was gebeurd. De kassen achterin waren compleet verwoest. Het was alsof een stier erdoorheen had gerend en ondertussen alles heeft vernietigd. Verrassend genoeg zijn de andere voorzieningen, direct ernaast, helemaal niet zijn geraakt,” legt Eric uit.

In januari 2009 had het bedrijf te kampen met een vergelijkbare situatie met de storm Klaus. “Na het rapport van de expert zullen we alles moeten demonteren, reinigen en opnieuw opbouwen. Pas volgende zomer krijgen we weer sla.” Het bedrijf zal waarschijnlijk een deel van het personeel tijdelijk moeten ontslaan.

Bron: lindependant.fr

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.