Guadeloupe en Martinique

"Gewasbeschermingsmiddelen vervuilen paradijselijke eilanden Franse Antillen"

De Franse eilanden Guadeloupe en Martinique zijn populaire toeristische zonbestemmingen. Weinig mensen zijn zich er echter van bewust dat deze idyllische, tropische eilanden kampen met een chronisch verontreinigingsprobleem. 

Zo'n twintig jaar lang werden de bananen op de eilanden behandeld met het mogelijk kankerverwekkende middel chloordecon, waardoor nu vrijwel de hele volwassen lokale bevolking sporen van deze stof in het bloed heeft. De Franse president Macron spreekt van een 'milieuschandaal' en zegt dat de staat 'haar verantwoordelijkheid moet nemen'. Vorig jaar bracht hij een bezoek aan Martinique waar hij geïnformeerd werd over de vervuiling op de Franse Antillen.  

Het Franse parlement is een openbaar onderzoek gestart en zal de bevindingen daarvan in december publiceren. "We merken dat de inwoners van de Antillen boos en bezorgd zijn en het gevoel hebben dat de Franse regering hen in de steek laat," aldus Justine Benin, die het onderzoek leidt. "Het zijn veerkrachtige mensen maar het is van groot belang dat het vertrouwen wordt hersteld," zei Benin aan de BBC.

Grote stukken grond zijn verontreinigd, evenals rivieren en kustwateren. De autoriteiten doen er alles aan om de chemicaliën uit de voedselketen te houden maar dit wordt bemoeilijkt door het feit dat veel producten afkomstig zijn van kleine teeltbedrijven, die hun producten vaak langs de kant van de weg verkopen.

Drinkwater kan als veilig worden beschouwd omdat er koolstoffilters worden gebruikt om het water te zuiveren. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven