Plantinova's Fruit Me-bomen winnen aan populariteit

Consumenten kunnen nu zelf kleine fruitbomen kweken

Hoewel fruittelers zich in eerste instantie wel even achter de oren krabden toen ze kennismaakten met de kleine fruitbomen die Plantinova 7 jaar geleden op de markt bracht, waren siertelers meteen enthousiast. Sindsdien nemen de verkoopcijfers van de Fruit Me- bomen flink toe.

Oorspronkelijk was Plantinova werkzaam in de fruitsector, waar ze licenties aanleverden en controles uitvoerden voor de fruitsector in Zuid-Europa. Later zijn ze begonnen met het verlenen van vergunningen en het op de markt brengen van nieuwe genetica van veredelaars over de hele wereld aan telers wereldwijd. Hierbij ging het voornamelijk om perkplanten en vaste planten en het bedrijf heeft zijn eigen testlocatie in Vilassar de Mar (BA), Spanje.

Plantinova levert de Fruit ME-bomen aan een mix van sier- en fruittelers. "Interessant hierbij was dat het concept moeilijker uit te leggen bleek aan een fruitteler dan aan een sierteler. De fruittelers stoppen de bomen traditioneel in een grote pot, terwijl siertelers het verhaal over deze kleine boom voor consumenten beter begrepen”, zegt Charlotte Weis, Partner Sales & Customer Support bij het bedrijf.


Ice Peach

Populaire perzikboom
Het Fruit Me-programma begon met een kleine perzikboom. "Wij hebben de vergunning voor de Ice Peach, een fruitsoort met een opmerkelijke ivoorwitte schil en vruchtvlees", zegt Charlotte Weis. "We hebben de Fruit Me-bomen, slechts een paar hiervan, acht jaar geleden aan onze siertelers geïntroduceerd tijdens onze open dagen. We waren ons duidelijk niet bewust van het grote potentieel van kleine fruitbomen in die tijd, want het trok de aandacht van veel bezoekers die er erg enthousiast over waren. In de jaren daarna, in 2013, zijn ze begonnen met de ontwikkeling van het concept en begonnen ze contact op te nemen met retailers in Frankrijk en Spanje. Langzaam maar zeker hebben ze een programma opgebouwd, dat tegenwoordig kersen, nectarine, appel, framboos, amandelen en platte gele en rode perziken omvat. In 2014 lanceerden zij het product officieel werden de eerste bomen verkocht.

De Fruit Me-serie in de kas

Exotische vruchten voor koude klimaten/Grote vruchten op kleine bomen
"Het idee achter het project is om de vruchten naar de sierteeltsector te brengen, waarbij exotische vruchten op een speciale wortel en stam worden geïntroduceerd. Hierdoor kunnen consumenten de bomen in potten kweken in kleine tuinen of op balkons.”

Hoewel de bomen klein zijn, hebben de vruchten een normale grootte. "Dit is te danken aan micro-enten, een techniek die onze partner die gespecialiseerd is in het enten van fruit gebruikt. "Je ziet veel traditioneel geënte producten op een dikke stam. Dankzij deze techniek zijn de onze eleganter en dunner. Het is een duurdere manier om het te doen, maar voor ons betekent het dat we een hoogwaardig product kunnen maken."

Een ander verschil is de speciaal ontwikkelde kluit en de geselecteerde stam, waardoor de boom sterk genoeg is om goed te gedijen in koude klimaten en het bestand is tegen over- en onderirrigatie door de consument. "De bomen zijn geschikt voor klimaten waar de temperatuur daalt tot min 15 graden Celsius. Dus ook in Midden- en Noord-Europese landen kunnen consumenten perziken, amandelen en ander fruit telen en genieten van perziken, amandelen en ander fruit".

Superfruit-trend
Sinds hun introductie is de verkoop sterk gestegen. "De grootte, het feit dat het kan worden geteeld in een pot, dat het zelfbestuivend is, een decoratieve bloeiwijze heeft en in het eerste jaar vruchten geeft, in combinatie met de trend van het kweken van je eigen fruit, zelfs in kleine ruimtes, zijn enkele van de redenen voor de groeiende vraag.

Nu, na vijf jaar van stijgende verkoopcijfers, is de vraag naar de kleine fruitbomen stabiel gebleven. De amandelboom en de Ice peach worden echter steeds populairder. "Stedelijke belangstelling en de superfruittrend maken deel uit van dit succes", zegt Weis. "Marketing op sociale media is natuurlijk ook erg belangrijk voor dit product."

Voor meer informatie over
Plantinova
www.plantinova.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven