Onderzoek UMCG wijst uit:

"Groenten en fruit hebben positief effect op darmflora"

Het eten van producten als brood, vis, peulvruchten, groenten en fruit heeft een positief effect op je darmflora. Ze beschermen je darmen door bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen beter te laten functioneren. Het tegenovergestelde geldt voor vlees, fastfood en geraffineerde suikers. Dit blijkt uit data die onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen deze week presenteerden tijdens de UEG week in Barcelona.​

Bestrijden en voorkomen van darmziekten
De onderzoekers van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en de afdeling Genetica van het UMCG hebben vastgesteld dat bepaalde voedingsmiddelen - waaronder peulvruchten, brood, vis en noten - samen gaan met een hoog niveau van vriendelijke darmbacteriën die de biosynthese van essentiële voedingsstoffen bevorderen. Ook helpen ze bij de productie van vetzuren die de belangrijkste energiebron zijn voor cellen langs de dikke darm. 

Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek was dat rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten worden geassocieerd met een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies. "De uitkomsten ondersteunen het idee dat een plantaardig, mediterraan dieet kan bijdragen om darmziekten te bestrijden en te voorkomen", zegt hoofdonderzoeker Laura Bolte.

Positief effect op darmecosysteem
"Ons onderzoek geeft meer inzicht in de relatie tussen dieet en darmziekten", vertelt Laura. "Uit de resultaten blijkt dat letten op je voeding een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling en beheersing van darmziekten. Een dieet op basis van bijvoorbeeld noten, fruit, groenten en peulvruchten, gecombineerd met matige consumptie van dierlijk voedsel zoals vis, vlees en zuivel is het beste voor je darmecosysteem." 

Bron: UMCG 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven