Studie Europese Commissie laat zien:

"Producentenorganisaties versterken positie telers en tuinders"

Producentenorganisaties versterken de positie van telers en tuinders in de voedingsketen, zo blijkt uit een studie van de Europese Commissie. Als elke organisatie waarin telers met elkaar samenwerken, wordt gezien als een producentenorganisatie dan telt de Europese Unie meer dan 42.000 van dit type organisaties.

Medio 2017 waren er binnen de lidstaten Europese Unie 3.505 organisaties erkend als producenten organisatie of als associatie van producentenorganisaties. De meeste daarvan bevinden zich in Frankrijk, Duitsland en Spanje. Meer dan de helft van de organisaties wordt gevormd door telers van groenten en fruit.

Het voornaamste doel van de producentenorganisaties is het plannen van de productie zodat deze beter aansluit bij de vraag, het concentreren van het aanbod en het regelen van de afzet van de productie. Door de samenwerking wordt de marktmacht versterkt, kunnen kosten worden bespaard en zijn leden beter bestand tegen marktrisico's. Het blijkt bovendien dat de leden waarde hechten aan de open structuur en de democratische opzet van de organisaties. Ondernemers die zich niet willen aansluiten bij een producentenorganisatie vrezen dat ze te veel in hun ondernemersvrijheid worden beperkt.

Bron: Europese Commissie 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven