Europese aardappelmarkt (week 43)

België heeft Franse aardappelimport sterk gereduceerd


Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen:
De prijzen voor de 3 belangrijkste rassen komen ongeveer gelijk te liggen nadat er vorige week sprake was van een algehele stijging van de prijzen. De markten blijven echter stevig, omdat het rooien nog steeds moeizaam verloopt en het aanbod niet dringend is. De vraag vanuit de industrie is goed met verschillende actieve kopers. Schillers zijn op zoek naar ideale partijen Bintje (waarvan de maat redelijk te noemen is en waarbij geen sprake is van een overmatige PSE). De export gaat door naar verschillende oosterse landen.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje: prijzen van rond de 12,50 €/q, afhankelijk van de grootte en de bestemming, stevige markt;
Fontane: prijzen van rond de 12,50 €/q, stevige markt;
Challenger: prijzen van rond de 12,50 €/q, stevige markt.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

GP = geen prijsopgave (beurs gesloten).

Nederland
Vorige week zijn alle prijzen omhoog gegaan, omdat het rooien maar nauwelijks vorderde en het wereldwijde aanbod laag was. De exportvraag blijft wel actief, maar de ‘betrouwbare’ voorraden raken op en kopers zijn op zoek naar droge en harde partijen op basis van 14 tot 16 €, waarbij de export begint bij de teler en verdergaat naar Oost-Europa en Afrika. Er is ook vraag vanuit de industrie en handel.

Prijsopgave PotatoNL: zie ook www.potatonl.com  

Frankrijk
Verschillende fabrieken kopen op de vrije markt. Voor telers ligt de prioriteit op dit moment – afhankelijk van de teeltzone – bij het kunnen blijven rooien van bewaaraardappelen. Het aanbod is daarom voorlopig nog steeds klein. Een klein aanbod zorgt weer voor een stijging van de prijzen, vooral ten aanzien van de export, waar de activiteit toeneemt. Door een verslechtering van de kwaliteit van het lokale aanbod zijn Italië en Spanje zijn meer geïnteresseerd in kwaliteitsaardappelen. De prijzen variëren sterk en liggen tussen de 18 tot 27 €/q (op grootte gesorteerd in big bags voor de export). De partijen van goede kwaliteit zorgen voor een verhoging van de prijzen op een markt waar de prijzen sterk verschillen, afhankelijk van het ras en de kwaliteit. De binnenlandse markt is onbetrouwbaar maar, ondanks iets lagere temperaturen, wereldwijd niet erg actief. Slechts enkele commerciële activiteiten van sommige merken brengen de markt in beweging.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

De export kent een trage start. Frankrijk heeft afgelopen augustus 63.800 ton aardappelen geëxporteerd, bijna 10.000 ton minder dan vorig jaar. Dit komt omdat de droogte de oogsten heeft vertraagd. Verder heeft België de Franse aardappelimport sterk verminderd (slechts 21.600 ton, vergeleken met 36.000 ton vorig jaar). Wel is het zo dat, met het grootste volume sinds 2015, de handel naar Spanje en Italië goed is begonnen.

De Franse export van verse aardappelen (bronnen: douane via): 


Duitsland
De prijzen op de versmarkt zijn variabel: de prijzen voor vastkokende aardappelen zijn steviger te noemen en liggen rond de 19,33 €/q (vergeleken met 19,17 €/q vorige week). De prijzen voor zachtkokende, bloemige aardappelen liggen iets lager en komen uit op ongeveer 18,08 €/q (vergeleken met 18,13 € / q). Tel er voor de partijen in goede conditie 5 €/q bij op! De vraag vanuit Oost- en Zuidoost-Europa is nog steeds goed, met behoorlijk grote volumes die worden geëxporteerd…
De prijzen op de industriemarkt zijn steviger: met name de prijzen voor Fontane/Challenger zijn steviger en liggen tussen de 12,00 en de 12,50 €/q (vergeleken met 11,50-12,00 €/q), en steviger voor Innovator die liggen tussen de 13,00 en 13,50 €/q (vergeleken met 12,50-13,00 €/q). Eind vorige week was 70 tot 80% van de oogsten in het Rijnland afgerond.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald 

Biologische aardappelen: prijzen van tussen de 65,00 en de 67,00 €/q.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs AHDB zeldzame markten week 41 (eindigend op 05/10): 13,61 €/q (tegen 13,72 €/q (alle rassen en alle markten samen) in week 40).


Voor meer informatie:  


FIWAP
www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven