Onderzoek draagt bij aan gekleurde aardappelveredelingsprogramma's

Er is een groeiende nichemarkt voor gekleurde aardappelen. Veredelaars willen niet alleen nieuwe variëteiten ontwikkelen, maar ook de landbouwkundige eigenschappen en voedingswaarde verbeteren.

Terwijl de schilkleur visueel bepaald kan worden, is het niet mogelijk om met het oog te bepalen of witschillige variëteiten het potentieel hebben om gekleurde aardappelen te krijgen. Ook is het niet mogelijk om de dosering van genvarianten geassocieerd met de schilkleur van de knol in te schatten.

Het gebruik van genetische moleculaire markers zorgt voor een tijd- en geldbesparend middel dat de efficiëntie verhoogt van conventionele plantenveredelingsprogramma's door marker-geassisteerde selectie (MAS). 'DNA melting markers' maken een onderscheid tussen verschillende varianten van een enkel gen die overeenkomen met de schilkleur van de aardappel.

Een onderzoek uit Nieuw-Zeeland ontwikkelde markers op drie plekken in de genen die bijdragen aan de kleur van de aardappelschil. Deze markers kunnen gezamenlijk gebruikt worden om de dosering van de genvariant te bepalen. Dit stelt veredelaars in staat om variëteiten met de juiste genencombinaties te selecteren die bij een kruising gekleurde aardappelen opleveren. Marker-geassisteerde selectie kan ook gebruikt worden om deze aardappelen te testen en de kleur van de schil te voorspellen voor ze knollen hebben.

Bron: plantandfood.co.nz 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven