Oekraïense tomatenimport neemt toe met 22%

In de eerste drie kwartalen van 2019 heeft Oekraïne 58,6 duizend ton tomaten geïmporteerd. Dit is 22% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat opvalt, is dat in de eerste negen maanden van dit jaar de importcijfers het totaal uit 2018 al oversteeg. In 2018 importeerde Oekraïne 55,4 duizend tomaten ter waarde van $37,2 miljoen. De hoofdleverancier van tomaten aan de Oekraïense markt is zoals gewoonlijk Turkije, dat goed is voor meer dan 80% van de totale tomatenimport. 

Terwijl de tomatenimport is toegenomen, is de export aanzienlijk afgenomen. Vanaf 1 oktober gemeten had Oekraïne slechts 6.000 ton tomaten naar het buitenland geëxporteerd. Ter vergelijking: dezelfde periode vorig jaar was dit 10,7 duizend ton.

“De exportsituatie werd in 2014 ingewikkelder, toen Oekraïne de Russische markt verloor als gevolg van een verslechtering van politieke en economische relaties. Tegen 2014 exporteerde Oekraïne jaarlijks meer dan 55.000 ton tomaten en deze gingen voornamelijk naar Rusland. Het verlies van de grootste markt voor kasgroenten leidde tot het gebruik van re-export regelingen via Belarus. Afgelopen jaren hebben steeds meer telers telers echter afstand gedaan van zulke regelingen vanwege de extra kosten voor het opnieuw uitgeven van documenten en de risico's op niet-betaling” , aldus Kateryna Zvereva, directeur voor ontwikkeling van de 'Ukrainian Fruit and Vegetable Association' (UPOA).

“Het is interessant dat de productie amper is veranderd in 5-6 jaar, ondanks het verlies van de grootste markt voor de verkoop van verse tomaten. Oekraïense telers van tomaten in vollegrond hebben hun focus verlegd naar verwerking. Vergeleken met 2013 is de productie van tomatensaus en tomatenpuree dus bijna verdubbeld. De import van deze producten is bovendien in vijf jaar tijd vertienvoudigd en de export bijna verdubbeld”, zegt Semyon Kramarenko, uitvoerend directeur van UPOA.

Bron: fruit-ukraine.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven