Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

In de meeste Europese landen is sprake van een redelijke oogst met Polen als grote uitzondering. Hier gingen de volumes met maar liefst 40% naar beneden. China, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten kijken allemaal positief naar het huidige seizoen met tevredenstellende volumes. De exportmogelijkheden zijn wisselend. De boycot van India voor Chinese appelen duurt al bijna twee jaar en ook het Russisch embargo heeft nog altijd invloed op de wereldmarkt. Volgens exporteurs uit diverse landen heeft de Brexit tot nu toe weinig veranderd aan de export naar het Verenigd Koninkrijk.

Nederland: Brede afzet, maar geen schokkende volumes
De appelprijzen zijn in Holland stabiel voor de tijd van het jaar. Waar andere jaren na de primeurverkopen de prijzen hard onderuit gingen, zien we dat dit seizoen minder. Uiteindelijk zijn er nette volumes geplukt. De laatste pluk appelen is niet helemaal goed meegekleurd, maar al met al ziet de kwaliteit er een stuk beter uit dan afgelopen jaar. Een hardfruithandelaar wijst er op dat het belangrijk is dat telers bereid moeten blijven om te verkopen, zodat de markt niet gaat stagneren. De appelafzet centreert zich in Nederland meer en meer op de binnenlandse markt. Retailers gaan steeds meer naar vaste afspraken toe en zijn niet meer geïnteresseerd in leveranciers die een dagje hun fruit voor weinig kunnen aanbieden. De wensen van de retail worden door handelaren wel als extreem ervaren. Klasse I partijen zijn vaak niet voldoende meer voor de supermarkten. Het moet er haast perfect uitzien, maar we hebben wel te maken met een product van buiten en dat wordt zeker richting het einde van het seizoen wel moeilijker. Op exportgebied doen alle afzetlanden wel een beetje mee, maar uitschieters zijn er ook weer niet echt. Duitsland neemt een stabiel volume af, het Verenigd Koninkrijk ondanks de Brexit-perikelen ook en Scandinavië is in de appelmarkt van een iets grotere betekenis dan andere jaren. Een exporteur hekelt de nationalistische aanpak in afzetgebieden als Duitsland, waar DC's uit het Ruhrgebied wel appelen halen van de regio Bodensee, maar de Hollandse appelen overslaan.

Duitsland: Ondermaatse oogst, diverse langetermijninvesteringen
In Duitsland spreekt men in vrijwel alle teeltgebieden van een matige tot licht benedengemiddelde oogst. Desondanks is vooralsnog voldoende volume uit binnenlandse oogst beschikbaar: Duitse Elstar, Jonagold en Boskoop domineren het aanbod, Tenroy, Braeburn en Cox Orange maken het aanbod compleet. Ook Kanzi en de eerste Jonagored uit eigen oogst kunnen op een goede vraag rekenen. Daarnaast worden kleinere volumes uit Nederland, Italië, Frankrijk en overzees gebied verhandeld.

Er zijn momenteel enkele interessante ontwikkelingen in de Duitse teeltgebieden gaande. Allereerst wordt het bio-areaal gestaag uitgebreid, met name aan de Bodensee en het Noord-Duitse teeltgebied Altes Land. Met name de rassen Colina en Deljonca, maar ook het relatief nieuwe ras Natyra winnen gestaag terrein. In de conventionele teelt is de Wellant-appel aan een opmars bezig, met name in Noord-Duitsland. "Deze appel wordt momenteel - conform de stijgende vraag - vooral in het Alte Land (nabij Hamburg, red.) op grote schaal geplant. Qua prijs houdt deze appel het gulden midden tussen de bekende rassen, zoals Elstar en de clubappelen", aldus een Noord-Duitse groothandelaar.

Oostenrijk: Oogst verloopt voorspoedig, kleinere maten
In Oostenrijk is men over de gehele linie niet ontevreden met de oogst tot dusver: Vanwege het koude voorjaar en de daaropvolgende hittegolf is de vruchtgrootte van de appelen overwegend onder het gemiddelde per ras. Dit geldt ook voor het hoofdras Gala met een actuele diameter van gemiddeld 65-70 mm.

De afzet in de groothandel verloopt vooralsnog naar verwachting: Gala steeg qua prijs van 0,61 euro/kg naar 0,64 euro/kg en ligt daarmee nagenoeg op hetzelfde niveau als vorig jaar. De Golden Delicious steeg met 19% ten opzichte van vorige maand en bereikte het hoogste prijsniveau sinds acht maanden (0,57 euro/kg). Kronprinz Rudolf ligt ca. 9% boven het prijsniveau van vorig jaar. Idared en Jonagold werden daarentegen relatief goedkoop verhandeld om de afzet op gang te houden.

Agrarmarkt Austria meldt op dit moment een totaal volume aan bewaarappelen (bio + conventioneel) van 10.900 ton. Twee derde hiervan is Jonagold, Golden Delicious en Idared, waarbij laatstgenoemd ras naar verwachting compleet uitverkocht zal zijn, vooraleer de nieuwe oogst binnengehaald wordt.

Frankrijk: goede markt voor bio en export
De markt voor conventionele appelen is rustig in Frankrijk. Er wordt nog behoorlijk wat van de derde pluk aangeboden, wat zorgt voor een agressiever aanbod. Op de biologische markt is het beeld positiever. Vanaf de start van het seizoen is er een goede dynamiek, en deze markt groeit nog altijd. Ook in de export gaat het de Franse appelen voor de wind: zowel vanuit Azië als vanuit Europa is er een goede vraag. Importeurs vanuit het Verenigd Koninkrijk lijken zich weinig aan te trekken van de Brexit en staan nog altijd garant voor een stabiele afzetmarkt.

Italië: gemiddelde oogst
Het belangrijkste teeltgebied voor appelen is het gebied van Val di Non (regio Trentino/Alto Adige). De teelt vindt hier plaats op 200 tot 1000 meter boven de zeespiegel. De oogst voor het seizoen 2019/2020 is gemiddeld, alhoewel sommige telers te maken hadden met een lichte daling (10-15%). Dankzij de temperatuurverschillen tussen dag en nacht heeft de Fiji-variëteit een perfecte kleur. Het Melinda Consortium, een van de belangrijkste en bekendste merken, probeert haar aanbod te differentiëren door nieuwe variëteiten te introduceren. Een paar dagen geleden presenteerde het merk zes nieuwe appelen met een rode schil. Eén hiervan heeft ook rood vruchtvlees. De namen van de nieuwe variëteiten zijn SweeTango, Tessa, Gradisca, Morgana, Galant, Isaaq en UEB6581.

Polen: lage volumes en hoge prijzen
Door de vorst in mei zijn de Poolse volumes met 40% gedaald. De variëteiten Idared, Ligol en Jonagored hebben hier met name onder geleden. De vraag is intussen hetzelfde gebleven, wat zorgt voor hogere prijzen. Poolse appelen zijn op dit moment net zo duur als de Italiaanse, en dus draait alles om kwaliteit. Hierin is Italië Polen nog steeds de baas, maar volgens een teler zou dit binnen een paar jaar kunnen veranderen. Polen exporteert veel appelen naar Egypte en India. Samen vullen deze landen het gat dat het Russische embargo veroorzaakte.

VS: groot aanbod
De Amerikaanse oogst lijkt dit jaar groter dan vorig jaar, alhoewel er flinke verschillen zijn tussen de variëteiten. De binnenlandse vraag naar appelen groeit en komt op dit moment nog vooral vanuit de retail. Ook de export begint op gang te komen, met name naar Zuid- en Centraal-Amerika, Azië en de Pacific Rim. Op de laatstgenoemde bestemming liggen de totale hoeveelheden wel wat lager dan normaal. Het is belangrijk dat de export goed op gang komt. Zo niet, zou de markt weleens te maken kunnen gaan krijgen met een overaanbod. Gezien de hoge volumes liggen de prijzen lager dan vorig jaar rond deze tijd.

China: beperkt volume kwaliteitsappelen
Het nieuwe appelseizoen in China is begonnen. Dit jaar is er een grote oogst, maar de kwaliteit van de appelen is niet altijd even goed. Daardoor is het volume van kwaliteitsappelen beperkt. Verwacht wordt dat dit jaar de prijs laag zal blijven, omdat het volume zo groot is. Vorig jaar was de prijs erg hoog, omdat toen de oogst flink was beschadigd en het aanbod maar beperkt was. Dit jaar ziet het er heel anders uit.

Qua export wordt er veel naar Zuidoost-Azië geëxporteerd. Normaal wordt er ook naar Europa en Amerika geëxporteerd, maar door de hoge prijzen van vorig jaar is er toen maar weinig die kant opgegaan. Exporteurs hopen dat dit jaar de omstandigheden beter zullen zijn, aangezien de prijzen een stuk lager zullen zijn dan vorig jaar. Het verbod van de Indiase regering op het importeren van Chinese appelen geldt nu al bijna twee jaar. Veel exporteurs hopen dat het snel wordt opgeheven, omdat India een belangrijke exportmarkt voor China was. Naast de ban van India, heeft Rusland dit jaar ook een verbod gelegd op de import van Chinese appelen.

Zuid-Afrika: positieve vooruitzichten
Het is nog vroeg in het seizoen. Op de Kaap is de bloesemperiode net voorbij. In een aantal gebieden ziet het seizoen er al veelbelovend uit. Op andere plekken is het nog wat droger, maar over het algemeen zijn de weersomstandigheden op de Zuidwestkaap prima.

Volgende week krijgen telers te maken met het fenomeen ‘November drop’, waarbij een deel van de appelen van de boom zal vallen. Pas hierna kan een goede inschatting van de totale oogst gemaakt worden.

De eerste Zuid-Afrikaanse appelen worden in december geoogst in de noordelijke provincie Limpopo. Hierna volgen de appelen uit het oostelijke deel van de provincie Vrijstaat. Naar verwachting zullen de prijzen goed zijn. In Zuid-Afrika worden al een paar maanden appelen uit de bewaring gegeten, maar deze volumes zijn slechts een fractie van wat er in de Kaap geproduceerd wordt.

Australië: India is een potentiële markt
De Australische appelsector ziet veel potentie in India. Het is een groot land dat zich economisch volop ontwikkelt. Mede dankzij de groeiende vraag naar kwaliteitsproducten zou India de komende vijf jaar weleens een interessante afzetmarkt kunnen worden. Apple and Pear Australia Ltd (APAL) heeft het land recent bezocht en heeft mogelijkheden gevonden om merkappels te exporteren. Variëteiten als BRAVO™ en Pink Lady® zouden hier veel success kunnen hebben.

Na succes in de VS wordt de Cosmic Crisp® appel nu ook in Australië gelanceerd. Dit dankzij een exclusieve afspraak tussen Red Rich Fruits en Proprietary Variety Management. Pink Lady domineert de teelt met een aandeel van 41%, gevolgd door Gala (23%) en Granny Smith (18%).

Volgens Hort Innovation statistics werden er tussen juni 2017 en juni 2018 315.185 ton appelen geteeld, met een totale waarde van $465.3million. Dit is 6% minder dan het jaar ervoor. Export nam in hetzelfde jaar met 2% toe tot 5.060 ton. Toch daalde de exportwaarde met 12% tot $11.3 miljoen.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt kaki’s