Matchidi Toscana, één van de vier kersenboomgaarden van ZZ2

Kersen uit de omgeving van Johannesburg vinden hun weg naar het VK en Midden-Oosten

In de maand oktober, nog voor het Chileense kersenseizoen van start gaat, profiteert de Zuid-Afrikaanse teler  ZZ2 van de krapte op de markt door zijn kersen in dozen van 5 kilo naar het Verenigd Koninkrijk, Dubai (dat ieder jaar meer kersen afneemt) en de binnenlandse markt te verladen. 

De vraag naar het fruit is momenteel sterk. Voor ZZ2 gaat het kersenseizoen dat wel tot eind november kan duren eind september van start. 

Vanwege het maatprofiel van de kersen (die pieken bij een diameter van 20 tot 24mm, terwijl Europese markten een voorkeur voor 26mm of groter hebben) en het effect van de luchtvracht op de prijs wordt het fruit niet naar Europa geëxporteerd. 

Momenteel zijn de prijzen hoog en stabiel. Ze zullen naar verwachting echter dalen zodra de kersen uit de Westkaap en die uit Chili begin november op de markt komen. 

Kersen (en kruiden) uit de buurt van een plaats die op Unesco- werelderfgoedlijst staat
FreshPlaza bracht een bezoek aan één van de vier kersenboomgaarden van ZZ2 in het noorden van het land: Matchidi Toscana, die op een steenworp afstand ligt van de 'Wieg van de Mensheid' en de luchthaven Lanseria, ten noordwesten van Johannesburg. Aangezien de Wieg van de Mensheid Unesco werelderfgoed is, vliegen er vaak roofvogels in dit gebied. Op heldere dagen is de skyline van de stad Johannesburg in de verte te zien. 

Op een deel van het bedrijf telen ZZ2-partners Marco Rugani en zijn zus Lisa Matthews nog steeds artisjokken, boerenkool en andere bijzondere groenten en kruiden. 

Sprinklerinstallaties om de temperatuur in de winter overdag omlaag te krijgen
De oudste kersenboomgaarden werden in 2015 aangelegd op grond die daarvoor gebruikt werd voor het telen van groenten en kruiden. Sindsdien werden er ieder jaar extra bomen aangeplant.

De oogst is net begonnen. De maten zijn dit jaar beter maar de bomen hebben hun volledige productiepotentieel nog niet bereikt. Manager James Coldrey is echter enthousiast over het effect dat de nieuw geïnstalleerde sprinklers hebben gehad op de bloei en fruitzetting dit seizoen. De sprinklers hebben de dagtemperaturen in de winter doeltreffend omlaag gebracht. 

Rechts: Lizzie September, teamleider, weegt de kersen die Muroyiso Khosa heeft geplukt met het gepatenteerde monitoringsysteem dat ZZ2 onlangs introduceerde.

Temperatuurbeheersing is een cruciale factor voor de teeltpraktijken van het bedrijf. Een andere cruciale factor is het leiden van de jonge fruitbomen in een smalle spilvorm. 

De methode om de ontwikkeling van takken te bevorderen gaat zo ver dat individuele knoppen worden beoordeeld, waarvan sommige een hormoonbehandeling met gibberellinezuur ondergaan voor een snellere groei.

James Coldrey, productiemanager, en Francois Schwalb van het marketingteam van ZZ2 bekijken de jonge kersenbomen. 

Arbeidsintensieve en tijdrovende teelt
De natuurlijke vorm van kersenbomen heeft veel weg van de bomen die je op kindertekeningen ziet, vertelt James. Deze kenmerkende groei proberen telers juist te manipuleren.

Jonge takken worden eerst horizontaal gehouden door middel van een tandenstoker om de juiste hoek te creëren (hier vormt zich binnen een paar dagen een ruwe plek). De tandenstoker wordt naarmate de takken groeien, vervangen door een satéprikker. Volgroeide takken worden in toom gehouden door een veelvoud aan lijnen die vastzitten aan een anker dat 30 cm de grond ingaat.

Met kleuren worden de verschillende kersenrassen in de boomgaard van Toscana aangeduid. 

We hebben nog een klein team, dat alles doet, van de teelt tot het plukken van de kersen. Het plukken van kersen wordt bemoeilijkt door het spel van licht en donker, waardoor de kleuring van het fruit slechter waar te nemen is met het menselijk oog. Kersen met een intense kleuring leveren echter wel hogere prijzen op. Om deze reden wordt er in de boomgaard op meerdere tijdstippen geoogst. Momenteel bedraagt het percentage kersen dat geschikt is voor de export zo'n 70%. 

Tomatennetwerk maakt binnenlandse distributie van kersen mogelijk
De kersen gaan vanuit de boomgaard naar het pakstation van het bedrijf, waar het fruit wordt gekoeld tot 4°C en in een breed scala aan verpakkingen wordt verpakt voor overzeese en lokale klanten. Kort daarna worden de kersen per luchtvracht verzonden.

Het uitgebreide tomatennetwerk van het bedrijf maakt de lokale distributie van de veel kleinere aantallen kersen mogelijk. De vrachtwagens van ZZ2 die uit Limpop en Guateng komen, vertrekken dagelijks met tomaten naar KwaZulu-Natal en de Westkaap (onlangs waren er 47 vrachtwagens nodig om de tomatenoogst uit Mooketsi te kunnen verladen).

In het tomatenpakstation, dat naast het kersenpakstation is gelegen,  is het dan ook een drukte van belang. 

De tomaten van het bedrijf vormen een vast item in menig Zuid-Afrikaanse winkel, van speciaalzaak tot supermarkt. Al deze tomaten worden hier verpakt, evenals de nectarines en perziken uit de naburige Muriti-boomgaard van het bedrijf, nabij Rustenburg, uien uit de Westkaap en dadels uit Namibië. 

Rechts: McWillie Kaunda met dozen kersen van vijf kilo en punnets kersen die gereed staan om naar het VK verzonden te worden. 

Voor meer informatie:
Clive Garrett / Francois Schwalb
ZZ2
Tel: 015 395 8548
Email: info@zz2.co.za
https://www.zz2.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven