World Citrus Organization officieel geïntroduceerd tijdens Fruit Attraction

De nieuw opgerichte World Citrus Organization (WCO) is tijdens Fruit Attraction in Madrid officieel geïntroduceerd. Met deze officiële presentatie komt de wereldwijde coördinatie van de citruscategorie eindelijk op één lijn te staan met die van andere fruitcategorieën, zoals appelen en peren, kiwi's, avocado's en zachtfruit, die al wel over een eigen internationaal platform beschikten. 

De WCO zal dienen als wereldwijd platform voor citrus producerende landen. Het voornaamste doel van de WCO is om de aangesloten landen beter in staat te stellen samen uitdagingen aan te gaan en kansen te benutten waar de hele citrussector bij gebaat is en dat op een coöperatieve en transparante manier.

Op initiatief van AILIMPO en de Citrus Growers’ Association of Southern Africa (CGA) besloten vertegenwoordigers van de citrussector in Argentinië, Chili, Italië, Marokko, Peru, Spanje en Zuid-Afrika de handen ineen te slaan om dit internationale citrusplatform op te richten. Andere landen die niet in staat waren om de bijeenkomst bij te wonen hebben ook al aangegeven zich bij dit initiatief aan te willen sluiten en ook overige internationale citrustelers zijn van harte welkom om zich bij de organisatie te voegen.  

Het voornaamste doel van de WCO is gezamenlijke activiteiten binnen de sector te vergemakkelijken. De laatste tijd heeft de sector met tal van problemen te maken, zoals de toename van de productie, seizoenen die elkaar overlappen, klimaatverandering die leiden tot een wisselende productkwaliteit, bioveiligheidskwesties, de toegenomen concurrentie binnen de sector en de stagnerende fruitconsumptie.

Het is de missie van de WCO om:

  • Algemene zaken die van invloed zijn op citrusproducerende landen te bespreken.
  • Informatie uit te wisselen over de teelt en markttrends ter voorbereiding op de komende tien jaar.
  • De dialoog met betrekking tot beleidskwesties te bevorderen. 
  • Onderzoeks- en innovatieprojecten te bevorderen die specifiek gericht zijn op de citrussector. 
  • Contacten tot stand te brengen met particuliere en publieke belanghebbenden omtrent citrus-gerelateerde zaken om het belang van telers en het recht op een eerlijk rendement te onderstrepen. 
  • De wereldwijde consumptie van citrus te promoten. 

Tijdens de officiële presentatie in Madrid benadrukte Esperanza Orellana, van het Spaanse ministerie van Landbouw, dat het belangrijk is dat Spanje, als toonaangevende producent en exporteur van citrus, het voortouw neemt in dit project. Antonio Luengo, raadslid van de de regio Murcia, zei dat het uitwisselen van informatie en kennis in het belang is van de hele citrussector, die van groot strategisch belang is voor de regio Murcia en heel Spanje. 

Gezien het feit dat de export van Zuid-Afrikaans citrus de komende vijf jaar naar verwachting met 25% zal toenemen en er voor andere citrusproducerende een vergelijkbare toename van de export wordt verwacht, zal deze organisatie citrus onder  consumenten promoten als een voedzame en gezonde keuze. Het stimuleren van de vraag zal de groei van de categorie aanjagen. Ook kan op deze manier het marktaandeel wat citrus heeft verloren aan andere fruitcategorieën worden heroverd. 

Freshfel Europe, de European Fresh Produce Association, zal de WCO coördineren. De volgende vergadering, waar de formaliteiten van de oprichting en toekomstige structuur zullen worden geformaliseerd, vindt plaats tijdens de vakbeurs Fruit Logistica 2020, die in Berlijn gehouden wordt.

 

Voor meer informatie:
Freshfel Europe
Tel: +3227771580
Email: info@freshfel.org
www.freshfel.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven