Veredelaars verwachten dat dit nieuwe ras een bijzondere rol op de Aziatische markt zal vervullen

Nieuw Zuid-Afrikaans Gala-ras: de kersenrode Bingo Gala

Zuid-Afrikaanse appelboomgaarden lijken de neiging te hebben om Gala-mutaties voort te brengen. Veredelingsbedrijf TopFruit zal nu een Gala-mutatie introduceren waarvan het potentieel buitengewoon hoog is. Het gaat om een kersenrood ras dat de naam Bingo Gala heeft gekregen. Zeven jaar na de eerste proeven is de genetische stabiliteit van deze appel bevestigd, die qua smaak, opbrengsten en oogst weinig verschilt van andere Gala-rassen. 

Jannie Wiegman van Zuiderkruis Nursery poseert met de kersenrode Bingo-appelen uit zijn boomgaard.(foto: TopFruit)

De ontwikkelaar van de Bingo Gala-appel , Jannie Wiegman van de kwekerij Zuiderkruis in de Hemel-en-Aarde Vallei in de Westkaap, vertelt dat 90% van de oogst gegarandeerd voldoet aan de kleuringsspecificatie van 80%. Een ander voordeel is dat de boomgaarden in één keer leeg kunnen worden geplukt, waardoor de arbeidskosten lager zijn. 

De korte oogst van Bingo Gala levert zoveel besparingen op dat Jannie Wiegman stelt dat een teler er drie keer zoveel van aan kan planten.

De appel wordt aangeprezen als mogelijke bestseller op de Aziatische markt vanwege haar dieprode kleur. "Het rendement zit hem puur in de kleur," zegt Wiegman.  

Het nieuwe appelras Bingo Gala (foto: TopFruit)

Hein Keulder, directeur van exportbedrijf Fruitways vertelde onlangs aan het Landbouweekblad (een Zuid-Afrikaanse magazine voor de agrarische sector) dat de waarde van Bingo Gala met name in Azië zal blijken.

"Het ras zou de Aziatische markt kunnen openen voor Zuid-Afrikaanse appelen als we er maar voldoende van aanplanten. De afgelopen veertig jaar waren onze Gala's voornamelijk bestemd voor het VK en West-Europa, waar consumenten gewend zijn aan Gala-appelen met een minder intense kleuring. In dit opzicht hebben Nieuw-Zeeland en Chili een voorsprong op ons. We exporteren nog steeds de gebruikelijke Gala-appelen naar het oosten, waar ons fruit minder goed wordt verkocht dan dat uit Nieuw-Zeeland en Chili. Bingo Gala biedt ons daarom een nieuwe kans om onze concurrentiepositie in deze regio te verbeteren."

TopFruit, de agent van Bingo Gala, bevestigt dat de kwekersrechten zijn toegekend en dat het ras is goedgekeurd om opgenomen te worden in de landelijke lijst van rassen. Plantmaterialen zijn te bestellen bij TopFruit.

Er geldt geen heffing voor het vermarkten van Bingo Gala, een besluit dat Wiegman heeft genomen vanuit zijn tweeledige perspectief van veredelaar en teler.

 

Voor meer informatie:
Corné Grundlingh
TopFruit
Tel: +27 21 874 1033 /+27 83 652 6337
Email: corneg@topfruit.co.za
http://www.topfruit.co.za/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.