"We hebben de convenience-trend vroeg herkend"

Verhuizing en capaciteitsuitbreiding voor Topak Fruchtimporte

Waar ooit Greenyard Germany gevestigd was, zal binnenkort een volwaardige productiefaciliteit voor convenience-producten ontstaan. Als alles volgens plan verloopt, verhuist familiebedrijf Topak Fruchtimporte uit Bremen begin 2020 naar het voormalig Greenyard-gebouw in het verscentrum van Bremen, waar een totale capaciteit van 6.000 vierkante meter ter beschikking zal staan. Een noodzakelijk stap, benadrukt bedrijfseigenaar Mustafa Topak, want het bedrijf groeit in een snel tempo. "Door de verhuizing zullen we onze capaciteit direct verdrievoudigen“, stelt hij tevreden vast.


Een blik in de voormalige Greenyard-hal: het complex wordt momenteel compleet gesaneerd. Topak zal in totaal 6.000 m² ter beschikking hebben. Dit komt overeen met een verdrievoudiging van de huidige capaciteit, bevestigt Mustafa Topak op aanvraag.

Het ambitieuze productie- en handelsbedrijf ontstond in 2001 uit een kleine weekmarktservice, waarna er een standplaats op de groothandelsmarkt gehuurd werd. Destijds leverde de familie Topak aan circa vijf gastronomen. "We hebben ons geleidelijk verder ontwikkeld en zijn in de loop der jaren drie keer verhuisd binnen hetzelfde grondstuk", vertelt Mustafa over de snelle ontwikkeling van het bedrijf. De afgelopen jaren werden ettelijke bestaande bedrijven inclusief clientèle overgenomen. Binnenkort wordt de volgende stap gezet en zal het bedrijf naar een compleet gesaneerd productieoppervlak van 6.000 m² verhuizen.


Een blik op de huidige productiefaciliteit voor convenience-producten. Versgesneden is reeds sinds vele jaren het handelsmerk van het bedrijf.

Goede groeicijfers bij grootverbruikers
Het geheim achter het succesverhaal? "We hebben reeds op een vroeg punt voor convenience gekozen“, antwoordt Mustafa Topak op aanvraag. Het begon destijds met de huiseigen verwerking van kool- en bladgroenten. Inmiddels wordt er tot wel 5 ton per dag op bestelling geproduceerd en in een straal van 130 km aan de gastronomieklanten geleverd. Er wordt een gemengde clientèle van hotellerie, grootverbruikers en overige gastronomieklanten bediend. "Bij de grootverbruikers - zoals kantines en grootkeukens – merken we de grootste groei, overwegend vanwege het grote personeelsgebrek. Ook bij de kleinere gastronomen zien we echter aanzienlijke groeipercentages."


Mustafa Topak is de ambitieuze directeur aan het roer van het familiebedrijf. 

Behoefte aan verwerkte bio-producten
Juist in een concurrerende omgeving zoals de convenience-handel is het noodzakelijk om op tijd op maatschappelijke trends en ontwikkelingen te reageren. "We leveren een groeiend aanvullend assortiment, zoals zuivel- en diepvriesproducten. Momenteel zijn verwerkte bio-producten ook zeer in opkomst, vooral in de schoolcatering in Bremen." Tot 2025 moet het totale versassortiment van kinderdagverblijven biologisch worden, zo is het plan. "De budgets zijn beperkt, maar we houden het voor mogelijk. We zullen natuurlijk ook voordelige producten zoals aardappelen en groenten in biokwaliteit leveren."


Een blok in het gebouw van Topak Fruchtimporte.


Leveringsvoertuigen zijn dagelijks onderweg om gastronomen en grootverbruikers in de regio Bremen van producten te voorzien. Het leveringsgebied van het bedrijf loopt tot aan Wilhelmshaven en in de richting van Hannover. 

Efficiënt verpakkingsmanagement
Een verdere tendens die zich nauwelijks laat voorkomen, is de behoefte aan een zo duurzaam mogelijk verpakkingsmanagement. Ook in de levering aan de gastronomie is deze ontwikkeling merkbaar, ziet Mustafa. "Tegelijkertijd vraagt men echter continu naar kleine verpakkingsgroottes. Wij geven de voorkeur aan grote verpakkingen, omdat we zo meer materiaal kunnen besparen. Ook werken we met een efficiënt statiegeldsysteem: dat wil zeggen, de gebruikte kratten worden in een afzonderlijke installatie weer ingenomen, ter plaatse gewassen en deels op dezelfde dag weer hergebruikt."


De krattenwasinstallatie van het bedrijf.

Voor meer informatie:
Topak Fruchtimporte
GF: Mustafa Topak
Am Waller Freihafen 1
28217 Bremen
Telefoon: +49 (0421) 3 36 36 88-0
Telefax: +49 (0421) 3 36 36 88-20
E-mail: info@topak.de 
Internet: www.topak.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven