Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groothandelaar Ulrich Eggers uit Bremen zet in op twee afzetmarkten met eigen merk

"Geoogste aardappelen direct van het land naar de Edeka-filialen"

Aardappelen en uien zijn van oudsher het handelsmerk van het Noord-Duitse teeltgebied Lüneburger Heide. Maar de klimaatverandering is ook hier duidelijk merkbaar want de hitte en aanhoudende droogte hebben de oogst in de afgelopen jaren meermaals beïnvloed. Desalniettemin ziet aardappelhandelaar Ulrich Eggers uit Bremen nog steeds goede afzetmogelijkheden voor de lokale producten. Onder het eigen merk 'Tolle Knolle' verkoopt hij zijn producten zowel aan groothandelsklanten alsook aan de lokale retail. 


Ulrich Eggers bij zijn groothandelsstand in de markthal in Bremen.

De vakhandelaar staat al meer dan veertig jaar met veel toewijding aan het roer van zijn bedrijf. Ondanks de groter veranderingen binnen de handel is het kernassortiment van het bedrijf in de loop der jaren vrijwel gelijk gebleven. Want al van begin af aan bepalen aardappelen, uien en aanvullende groenten - uitsluitend uit de regio - de dagelijkse handel bij het bedrijf. "Buiten de standverkoop lever ik aardappel- en uienspecialiteiten aan de hoofdvestiging en aan lokale filialen van Edeka: de producten komen vers geoogst van de akker en worden direct door mij met tractor en aanhanger aan de plaatselijke filialen uitgeleverd.“ Tot wel 80% van deze directe levering vindt in het weekend plaats en er komen continu nieuwe filialen bij“, zegt Ulrich over de lucratieve handelstak.

Met de hand geraapt en duurzaam verpakt
De geëngageerde aardappelhandelaar biedt zijn groothandels- en retailklanten een brede keuze aan lokale aardappelrassen - onder andere Belana, Annabelle en Cilena – die van vaste leveranciers af worden genomen. "Door deze directe betrekkingen zijn we reeds vroeg in het seizoen in staat om kwalitatief hoogwaardige aardappelen aan te bieden", vult Ulrich aan. De concurrentie op de Duitse aardappelmarkt is extreem hard. Het opvallende eigen merk en de aanvullende dienstverlening rondom de aardappel worden echter gewaardeerd door afnemers, of het nu gaat om groothandelsklanten of retailfilialen. "Onze aardappelen worden bijvoorbeeld ook meestal met de hand geraapt en in papieren zakken verpakt. Dit wordt bij Edeka goed ontvangen."


Aardappelen klasse 1 uit de regio vormen de kerncompetentie van Ulrich Eggers. Aardappelen met een rode schil van het ras Laura worden doorlopend goed ontvangen door de klanten. Deze worden in verschillende verpakkingsgroottes -  2,5 – 5 – en 7,5 kg zakken - aangeboden.

Huidige markttendens
Ondanks de moeilijke weersomstandigheden van de afgelopen jaren en de jaarlijkse oogstverliezen ziet Ulrich de toekomst eerder positief tegemoet. "Over het algemeen spreekt iedereen van een afnemende vraag: ik zie echter dat huishoudens met kinderen weer meer thuis koken. Dat komt onze handel ten goede." Momenteel zijn vraag en aanbod in evenwicht, vertelt de handelaar over de huidige marktsituatie. "Normaal gesproken neemt de vraag tot aan kerst geleidelijk toe. Hopelijk zal dit ook de prijsvorming positief beïnvloeden.


Naast aardappelen biedt Ulrich Eggers zijn clientèle eveneens rode en gele uien aan, zo mogelijk uit lokale teelt. Aanvullend worden er naast het Noord-Duitse uienaanbod afhankelijk van beschikbaarheid Nederlandse uien verkocht.

Goede uitgangspositie bij de uien
In tegenstelling tot de aardappelmarkt heeft de lokale uiensector iets meer wind in de rug. "De uien hebben dit jaar perfect weer gehad: in het kader daarvan is de uitgangspositie momenteel erg goed", zegt Ulrich afsluitend.

Voor meer informatie:
Ulrich Eggers Kartoffel- und Eiergroßhandel
Inh. Ulrich Eggers
In der Heide 2
27321 Emtinghausen
+49 4295 6955689
Großmarkt Bremen
T: +49 4215963336

Publicatiedatum: