"Wachten op koudegolf is niet de manier om sector aan te sturen'

Slechtste seizoensstart Almería in zes jaar tijd

Volgens landbouworganisatie Asaja Almería maakt de groenten- en fruitsector in de Spaanse provincie de slechtste start van het seizoen in de afgelopen zes jaar door. Er is sprake van een crisis in de telersprijzen, die alle producten treft, maar met name aubergine, komkommer en courgette.

De gemiddelde prijs voor aubergine, die 15 cent bedraagt, heeft zijn dieptepunt van de afgelopen zeven jaar bereikt. De gemiddelde courgetteprijs ligt sinds het begin van het seizoen op 24 cent: het slechtste begin van het seizoen in de afgelopen acht jaar. Deze prijs ligt 57% onder die van vorig jaar rond deze tijd.

De organisatie heeft telersorganisaties en handelaren verzocht 'maatregelen te nemen' en de crisisbeheersingsmechanismen in werking te stellen.

"We kunnen niet wachten tot de temperaturen dalen met het op waardige wijze afzetten. Het weer is een belangrijke factor, maar geen excuus voor de ineenstorting van de prijzen. Wachten op een koudegolf is niet de manier om een sector als die van ons aan te sturen", stelt Asaja. Volgens de organisatie is dit scenario "niet nieuw, het herhaalt zich jaar op jaar".

Asaja verzoekt de sector, die deze week bijeenkomt in Madrid, om op verantwoordelijke wijze te onderhandelen met klanten en de belangen van telers te verdedigen aangezien zij vaak de grote vergeten groep zijn.

"We hebben weinig aan innovaties en complimenten, terwijl we in werkelijkheid eerlijke prijzen nodig hebben", aldus de organisatie.

 

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven