Chileense blauwe bessenexport groeit 102%

Het meest recente oogstrapport van het blauwe bessenseizoen van 2018/19, uitgebracht door het Blauwe bessencomité van Chili- ASOEX, benadrukt de toename van het aantal nieuwe aanplanten in het land in de afgelopen vier jaar. In deze periode is er meer dan 4.000 hectare beplant met nieuwe variëteiten of met rassen die goede post-harvest resultaten hebben laten zien. Een deel van deze nieuwe aanplanten heeft betrekking op de vervanging van oudere rassen en een deel op nieuw areaal.

"Een paar maanden geleden werd de uitslag bekendgemaakt van de nieuwe telling van de regio Maule tot aan het zuiden, die de belangrijkste teeltregio omvatte. Volgens dit onderzoek had het blauwe bessenareaal een omvang van 18.374 hectare, 2.500 hectare meer dan in het vorige onderzoek. Dit nieuwe areaal, dat eveneens de vernieuwing van plantages omvat, beschikt over nieuwe variëteiten en/of nieuwe technologieën die zullen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het aanbod van Chili", stelde de instantie.

Dit seizoen was er sprake van een watertekort in het noordelijke gebied, dat zich in geringe mate uitbreidt naar de regio O'Higgins. Daarnaast waren er minder uren winterse kou. Als gevolg van dat laatste begonnen de planten ongeveer twee weken eerder dan normaal te bloeien, waardoor er een vervroegd seizoen werd verwacht. De temperaturen liepen echter slechts langzaam op en momenteel wordt er gesproken over een normaal seizoen, waarbij slechts het noorden licht voorloopt met als gevolg dat de omvang van de export tot nu toe groter is dan vorig seizoen.

Exportcijfers 2019-2020
Volgens informatie van het Blauwe bessencomité heeft Chili dit seizoen tot nu toe 578 ton verse blauwe bessen geëxporteerd, 102% meer dan het vorige seizoen. 61% hiervan heeft betrekking op biologische blauwe bessen uit de regio's Metropolitana en O'Higgins. Coquimbo is goed voor de resterende conventionele blauwe bessen. 73% werd bestemd voor Noord-Amerika, en 27% voor Azië. Naar Europa werden slechts zeer beperkte hoeveelheden verzonden. Zo begint een nieuw seizoen, met vele veranderingen. De sector heeft namelijk te maken met de uitdaging van een toenemende concurrentie, en moet zich daarnaast aanpassen aan de vraag naar aantrekkelijk fruit met een betere smaak en stevigheid.

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven