Zimbabwaanse avocado's ideaal voor de export

Gezien het gunstige klimaat in Zimbabwe worden er in de regio Eastern Highlands op commerciële schaal avocado's geteeld. Momenteel bestaan er mogelijkheden voor de export van avocado's naar andere delen van Afrika, Europa en Azië. 

De sector biedt Zimbabwaanse exporteurs absoluut kansen omdat het land een aantal concurrentievoordelen heeft. Avocado's bieden lokale exporteurs de mogelijkheid om de waarde van hun export te verhogen. 

Volgens Trade Map, een platform dat statistieken maakt voor de ontwikkeling van de export, is Zimbabwe de vijfde grootste avocado-exporteur in Afrika en heeft het land de potentie om deze positie verder te verbeteren. 

Avocado's bieden Zimbabwaanse telers een kans om een plaats op de internationale markt te veroveren, die kan worden gebruikt als springplank om de export van overige categorieën uit te breiden.

Hoewel de waarde de afgelopen vijf jaar is verdubbeld, is het aandeel van Zimbabwe nog altijd laag, met een exportwaarde van €2,2 mln in 2018. 

De export is echter de laatste drie jaar wel gestaag toegenomen. Uit officiële cijfers van Zimstat blijkt dat de waarde van de avocado-export groeide van €764.552 in 2016 naar €1,5 mln in 2017 en €2,2 mln in 2018. 

Naar verwachting zal deze groei versnellen nu jonge boomgaarden productief worden. Lokale exporteurs kunnen deze groei dus vasthouden en hun export opschalen door zich te richten op markten waar zij nu al naar exporteren.

Klik hier voor het hele artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven