Britten vrezen AGF tekort tijdens de kerst

Het aanbod van wintergroenten zoals spruiten, kool, bloemkool, boerenkool en champignons zou beïnvloed kunnen worden door het gebrek aan arbeidskrachten, wat gedeeltelijk aan de Brexit-onzekerheid te wijten is. De crisis slaat toe tijdens de appeloogst omdat bijna alle telers zo'n 100 ton fruit ongeplukt moesten laten hangen - wat oploopt tot zo'n 16 mln appelen.

De cijfers, die verschenen in een enquête van de National Farmers' Union, vertonen een daling van 16% van de seizoensarbeiders, waardoor Britse telers tijdens de feestperiode financieel gezien hard getroffen zouden kunnen worden.

Door de problemen met arbeidskrachten vrezen experts voor tekorten aan wintergroenten in supermarkten. Ali Capper van de NFU tuinbouwraad en appelteler: "Met de nadering van de oogst van de wortelgewassen zouden er wel eens niet genoeg wortelen, pastinaak, spruiten en broccoli met de kerst kunnen zijn."

EU arbeidskrachten kiezen steeds vaker voor werk in landen die in euro's betalen, zoals Nederland, Denemarken en Duitsland, omdat ze bang zijn voor de devaluatie van de pond en voor onduidelijkheid rond visa-regels. 

Een teler in het zuidwesten moest broccoli met een waarde van          € 116.000 laten rotten, volgens Jack Ward van de British Growers Association."Het aanbod zou krap kunnen zijn, maar retailers zullen alles uit de kast halen om hun schappen te vullen. Het gevaar is dat we gaan importeren." 

Hij zei dat de British Growers Association momenteel een proef wil uitbreiden waardoor werknemers van buiten de EU, zoals Oekraïne, Belarus en Rusland voor seizoenswerk naar het VK kunnen reizen.

Bron: aol.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven