Toch zijn er nog altijd politieke en wetenschappelijke obstakels te overwinnen

CRISPR-avocado bestand tegen klimaatverandering

Vorig jaar augustus maakte een team wetenschappers bekend dat het erin geslaagd was om de DNA-sequenties van diverse avocadorassen in kaart te brengen. Dit onderzoek zal ongetwijfeld de basis gaan vormen van veredelingstechnieken en genetische bewerkingen om avocado's te ontwikkelen die ziektebestendig zijn of die kunnen overleven onder droge omstandigheden. 

Toch is genetisch onderzoek nog altijd omstreden. Veel milieubeschermingsorganisaties zijn tegen genetische modificatie. Dr. Herrera-Estrella en zijn mede-onderzoekers in Mexico hebben al ervaring met het complexe biotechnologische beleid.

In 2012 startte het team met dit avocadoproject na een subsidie van €2,2 mln van het Mexicaanse ministerie van Landbouw ontvangen te hebben. Drie jaar later stond de regering echter veel minder open voor genetisch onderzoek en biotechnologie en zette de subsidiëring van het project stop. 

De onderzoekers moesten ook wetenschappelijke obstakels overwinnen. Het analyseren van het genetische materiaal van de avocado's had veel weg van het terug aan elkaar lijmen van een stuk papier dat door een papierversnipperaar is gegaan, legt Herrara-Estrella uit.  

Klik hier om het hele artikel te lezen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven