Eerste stemming van Brits Lagerhuis over ‘deal’ van Johnson, EU geeft aan dat Britten eerst moeten ratificeren

Brexit-update: "Eerst Londen, dan Brussel"

Een nieuwe aflevering van de Brexit-soap dient zich vandaag weer aan. Gisteren eindigde de dag met de cliffhanger waarin John Bercow, de speaker van het Lagerhuis, de stemming van Boris Johnson over de Brexit tegenhield. Het was namelijk onzinnig om nog een tweede keer de Brexit-deal in stemming te brengen.

Plan B
Het is dus tijd voor het plan B van Boris Johnson: De nodige wetgeving voor de Brexit in drie dagen tijd door het parlement heen jassen. De kansen? Hij heeft een klein wonder nodig. Ten eerste moet het parlement vandaag instemmen met de zogenaamde Withdrawal Agreement Bill, de wetgeving die komt kijken bij het akkoord. Als ze daarmee instemmen, worden de parlementsleden ten tweede gevraagd om in een tijdsframe van drie dagen om deze wetten vervolgens goed te keuren.

Amendementen
Het lijkt er op dat Johnson de meerderheid van het parlement achter zich kan krijgen voor een principiële goedkeuring van het akkoord door de stemming over de wetgeving rond de Brexit (Withdrawal Agreement Bill). Dit is de eerste kans dat de parlementsleden zich kunnen uitspreken over het akkoord en kunnen de parlementsleden ook amendementen indienen op de wetgeving. De kans wordt met de amendementen klein dat er een uittreding is op 31 oktober. Twee belangrijke amendementen die mogelijk zijn, is een akkoord die nog eens in een referendum aan het volk wordt voorgelegd en het amendement om het VK in de douane-unie te houden en dus een zachtere Brexit tot gevolg.

Ondertussen in Europa
De Europese president Donald Tusk heeft deze ochtend aan het Europese parlement laten weten dat hij in overleg gaat met de Europese lidstaten over hoe te reageren op het voorstel van het VK voor uittreding. “Ik zal de komende dagen beslissen wat ik ga doen,” vertelt Donald Tusk. “Het mag duidelijk zijn dat de uitkomst van dit overleg gaat afhangen van wat het Britse parlement beslist of juist niet beslist. We moeten klaar zijn voor elk scenario. Laat het wel duidelijk zijn dat een No-Deal Brexit nooit onze beslissing zou zijn.” Jean-Claude Juncker verwoordde het treffend: "Eerst Londen, dan Brussel."

Nu het lijkt dat een No-deal Brexit wordt afgewend door verlenging of een klein wonder is de Pond zich aan het herstellen en blijft redelijk stabiel.

bron: the Guardian, BBC, NU.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven