Silvia Llamas, van het Spaanse bedrijf HaciendasBio:

"We zijn de enigen die gedurende twintig opeenvolgende weken biologisch steenfruit kunnen leveren"

Met een afzet van ongeveer 32.000 ton in 2018 is HaciendasBio het grootste teeltbedrijf van groenten en fruit in Spanje. Het bedrijf beschikt over 34 plantages met een totaal areaal van zo'n 2.000 hectare, verdeeld over Badajoz, Almería, Tarragona, Lerida, Sevilla, Gran Canaria en Zaragoza.

'Concejiles', een van de grootste teeltbedrijven van het bedrijf in Extremadura.

Dit jaar zijn vijf nieuwe plantages, die drie jaar in de omschakelingsfase zaten, in werking getreden, onder andere in Sevilla. Hierdoor kan HaciendasBio zijn teelt- en oogstcycli van steenfruit uitbreiden. "We zijn het enige teeltbedrijf dat gedurende twintig opeenvolgende weken biologisch fruit kan leveren. We bereiken de markt een maand eerder dan andere landen", stelt Silvia Llamas, marketingdirecteur van HaciendasBio.

Het bedrijf heeft zojuist het exclusieve recht voor vijf jaar verworven voor de teelt en afzet op alle Europese markten, met uitzondering van de Franse, van een nieuwe witvlezige platerina (platte nectarine). Het gaat om een ras van het project Regal'in, verkregen door het Franse Agro Seléctions Fruits, een leidend bedrijf in de ontwikkeling van nieuwe steenfruitrassen in de afgelopen drie decennia. In 2018 richtte Agro Sélections de Europese associatie Nectarine Blanche Plate op, met als doel om in 2024 750 hectare aan conventionele witvlezige platte perziken en 150 hectare aan de biologische variant te hebben geplant.

Silvia Llamas

Sinds zijn oprichting vijftien jaar geleden heeft HaciendasBio zich voornamelijk gericht op exportmarkten, waarvoor 90% van de oogst bestemd wordt. De belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Nederland.

Een paar jaar geleden introduceerde het bedrijf het merk Biovivo, als eerste multi-referentiemerk voor biologische groenten en fruit. "Als de consument tevreden is met een bepaald product, zal hij op zoek gaan naar andere producten van hetzelfde merk, wetende dat deze aan dezelfde normen voldoen", stelt Silvia Llamas.

“Bellicar”, een van de grootste teeltbedrijven in Almería. Extremadura en Almería zijn de twee belangrijkste Spaanse regio's voor het bedrijf. 

"De Spaanse markt groeit jaarlijks in de consumptie van biologische producten. Deze groei verloopt echter behoorlijk traag, heel anders dan de consumptie in Noord-Europese landen en zelfs dan in Italië. Laatstgenoemd land heeft, hoewel het een mediterraans consumentenprofiel heeft dat lijkt op dat van Spanje, een groter biologisch bewustzijn", aldus Llamas.

"We waren eveneens het eerste merk dat gebruik maakte van plasticvrije verpakkingen, voordat de 'anti-plastic koorts' zijn intrede deed en de regelgeving voor kunststof voor eenmalig gebruik van kracht werd. Sinds wij deze verpakkingen twee jaar geleden introduceerden, imiteren andere bedrijven ons model ondanks de moeilijkheden die dit met zich meebrengt vanwege het feit dat de producten een bepaalde vochtigheid en bescherming nodig hebben. We zien dit niet als concurrentie, maar juichen deze ontwikkeling juist toe: hoe meer hoe beter".

HaciendasBio zal aanwezig zijn tijdens Fruit Attraction en zal daar, naast de genoemde noviteiten, het project Arra Table Grape promoten, als enige teler van biologische pitloze druiven in Spanje. "Dankzij de strategisch gelegen plantages kunnen we vanaf half juni tot half november leveren", zegt Llamas.

Het bedrijf beschikt over 45 verschillende biologische groenten- en fruitproducten. "Op dit moment gaan we niet uitbreiden naar meer producten aangezien we de overtuiging hebben dat we al leveren wat onze klanten vragen. Sommigen vragen zich af waarom we geen biologische citrus bieden, maar wij zien daar nog geen werkelijke vraag naar. We hebben veel geïnvesteerd in nieuwe rassen en in het uitbreiden van de teeltkalender van de producten die we al hebben. We zijn tevreden met wat we hebben bereikt", besluit Silvia Llamas.

Tijdens Fruit Attraction zal HaciendasBio te vinden zijn in hal 6, in stand 6H01.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.