De verliezen voor de agrarische sector door de wegversperringen lopen op tot 5,4 miljoen euro

Spanje: Proexport eist vrije doorgang voor vrachtwagens door Catalonië

Volgens Proexport heeft de groenten- en fruitsector in Murcia geëist dat de regering met spoed maatregelen treft om de vrije doorgang door Catalonië voor vrachtwagens met bederfelijke producten te garanderen. Er is nog niet vastgesteld wat de negatieve gevolgen zijn voor de sector van de protestacties tegen het Catalaanse proces. Het is echter een feit dat 95% van de groenten- en fruitproductie die naar andere Europese landen wordt geëxporteerd de grens passeert bij het Catalaanse La Junquera.

'Ze beseffen niet wat voor enorme schade aangericht wordt voor de groenten- en fruithandel en dat de deuren zo opengezet worden voor onze concurrenten', waarschuwde de directeur van Proexport Fernando Gómez nadat er bij de regering om urgente maatregelen was verzocht om de situatie te corrigeren. Ook de telersvereniging Coexphal uit Almeria heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de problemen in Catalonië, het gebied waardoor de natuurlijke uitvalsroute van Spanje loopt. 'Iedere vermindering van de versheid van de groenten als gevolg van vertragingen tijdens het transport kunnen negatieve gevolgen hebben voor de vraag naar nieuwe zendingen', voegde hij toe. 

Op zijn beurt heeft de Algemeen Secretaris van de Spaanse Federatie van Transportverenigingen, Juan José Gil, berekend dat sinds de uitspraak in het Catalaanse proces bekend werd het internationale wegvervoer als gevolg van de protestacties een verlies heeft geleden van 15 miljoen euro. Van dit verlies heeft 5,4 miljoen euro betrekking op het transport van agrarische producten, lichtte hij nader toe. 'We zijn vooral bezorgd over de mogelijkheid dat de protestacties voortduren tot de verkiezingen op 10 november. Catalonië is voornamelijk door haar geografische ligging de doorgang naar de rest van Europa voor 60% van het wegvervoer', gaf hij aan. 'Het alternatief zou zijn de grens bij Irun te passeren, maar dit betekent dat er duizend kilometer extra afgelegd moet worden vanaf de groentetuin van Europa en de transportkosten stijgen. Dit is in veel gevallen onaanvaardbaar', schatte hij in. 

De Algemeen Secretaris van de Spaanse Confederatie van het Goederentransport (CETM), Dulsé Diaz, heeft erkend dat het ''heel problematisch' is om La Junquera te bereiken, waar dagelijks 10.000 vrachtwagens Spanje verlaten en eveneens 10.000 vrachtwagens Spanje binnenkomen.  Bederfelijke producten vormen een belangrijk deel van de vracht en, zo lichtte hij toe, 'er zijn manieren om de producten langer vers te houden, maar de mogelijkheden zijn niet onbeperkt'.

De Catalaanse Vereniging Unió de Pagesos, heeft enkele dagen geleden laten weten het niet eens te zijn met de uitspraak van het gerechtshof en heeft afgelopen donderdag aangekondigd de kantoren in Catalonië vrijdag gesloten  te houden. Tevens heeft zij  de boeren uit de regio opgeroepen deel te nemen aan de algemene staking. 

Bron: www.laverdad.es

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven