Jeroen Geladé, Mac Queen Fruit

“Export van Conference-peren naar Engeland onder druk”Tholen – “Over de huidige appelmarkt mogen we eigenlijk niet klagen. De verkoop loopt en het ziet er een stuk beter uit dan vorig jaar”, vertelt Jeroen Geladé van Mac Queen Fruit. “De export van peren zit momenteel wel wat onder druk. De contracten die met de afzet zijn gemaakt komen helaas niet tegemoet met de prijzen die de teler graag zou willen hebben.”

Mac Queen Fruit is in 1987 opgericht door de vader van Jeroen. “We zijn een echt familiebedrijf en we zijn ontstaan vanuit de discotheek Mac Queen in Borgloon. Mijn vader is begonnen met een kleinschalig fruitteeltbedrijf, maar we zijn inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 80 hectare appelen en peren. Het aandeel appelen en peren is 50/50 en we telen voornamelijk Jonagold en Conference”, aldus Jeroen.

Export naar VK
“Onze appelen zetten we voornamelijk af op de binnenlandse markt en vermarkten we onder ons eigen merk: Mac Queen Fruit. De peren gaan vooral naar Engeland en daarom zijn we ook BRC gecertificeerd”, vervolgt Geladé. “Alle export gaat via groothandelaren en exporteurs, zij doen de vermarkting en wij het sorteren en de bewaring. Engeland is momenteel niet zelfvoorzienend qua peren, maar bij een ongunstige Brexit-deal gaan ze zeker in de fruitteelt investeren.”

Bacterievuur
Vorig jaar is ongeveer 9 hectare appelen door bacterievuur getroffen. Hierdoor heeft Mac Queen Fruit een groot stuk van de boomgaard af moeten laten branden. “Inmiddels hebben we op het afgebrande stuk weer nieuwe bomen geplant. We hebben voor het eerst de variëteit Gala geplant.Om volledig onafhankelijk te zijn, hebben we besloten om geen clubvariëteiten te planten. Hierdoor zijn we een stuk flexibeler, maar hebben we minder afzetzekerheid”, zegt de teler en handelaar.

Verpakken, bewaren en sorteren
Naast het sorteren, verpakken en vermarkten van het eigen fruit, bewaart en verpakt Mac Queen Fruit ook voor derden. “We hebben een koelcapaciteit voor 7 miljoen kilo Conference-peren. Daarnaast hebben we laatst geïnvesteerd in een nieuwe Aweta sorteerlijn met waterafvulling. Door middel van die investeringen proberen we te blijven groeien en bij te blijven in de markt”, besluit Jeroen.

Voor meer informatie:
Jeroen Geladé
Mac Queen Fruit
Dekkenstraat 61
3800 Sint-Truiden
+32 11 31 48 00
info@macqueenfruit.com      
www.macqueenfruit.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.