Cyklop-Strepper garandeert sneller en milieuvriendelijker verpakkingsproces voor asperges

“Dankzij Elastobinder slaan we twee vliegen in één klap”

Voor aspergetelers is het elk jaar gedurende drie maanden alle hens aan dek. In dit relatief korte tijdsbestek worden grote volumes ‘Wit Goud’ geoogst, verpakt en getransporteerd. Dit proces is zeer tijdrovend: Het bedrijf Cyklop heeft nu echter een snelle en milieuvriendelijke oplossing gevonden. De Elastobinder Strepper wordt al op diverse teeltbedrijven ingezet, onder meer bij het Duitse Früchtehof Schindler in Warpe.

Clemens Mertens van Früchtehof Schindler 

De asperges van het teeltbedrijf in Nedersaksen worden verpakt in een plastic zak, voorzien van een etiket, en in dozen ingepakt. Deze dozen worden verkoopklaar naar de supermarkt gedistribueerd, waar ze aan de kassa gescand worden. De verkoopetiketten zijn voorzien van een barcode die per ras (groen dan wel wit) varieert: De  medewerkers moeten dus regelmatig de variabele printdata wijzigen en opnieuw instellen.

Reductie van kunststof
Zoals vele teeltbedrijven koesterde Früchtehof Schindler al geruime tijd de wens om het gebruik van kunststof folie bij de asperges bestemd voor de retail te reduceren en tegelijkertijd het verpakkingsproces danig te versnellen. Cyklop werd dan ook benaderd met de opdracht een goed alternatief te ontwikkelen. De drie voornaamste factoren daarbij waren dat de etiketten en de daarbij behorende data, gemakkelijk kunnen worden veranderd, dat de asperges snel en efficiënt worden verpakt en  - niet in de laatste plaats – dat het gebruik van kunststof folie aanmerkelijk zou worden teruggedrongen.

De Duitse teler ging vorig jaar daadwerkelijk over op de Elastobinder met etikettendrukker. Het zogenoemde Strepper-model van Cyklop bundelt asperges met slechts twee dunne plastic bandjes. Dit bandje vervormt het product niet en laat evenmin sporen of beschadigingen na op de asperges. Het etiket kan aan een van de beide bandjes worden aangebracht. Het label en de data zijn daarbij eenvoudig aan te passen.

Asperges over de verpakkingslijn

Dagelijkse update van de etiketten
Binnen een jaar na ingebruikname is het nieuwe model al rendabel te noemen, vertelt men. Door de combinatie van de Elastobinder met geïntegreerde etikettenprinter is het niet meer nodig de etiketten op voorhand te printen, maar worden deze direct geprint, aldus Clemens Mertens, mede-eigenaar van Früchtehof Schindler. “Doordat we de Elastobinder in gebruik hebben genomen kunnen we etiketten voortaan per dag afdrukken. Niet onbelangrijk is dat we probleemloos tussen groene en witte asperges kunnen wisselen.”

Daarnaast wordt het gehele proces nu beduidend sneller doorlopen dan voorheen, aangezien het bundelen en labellen van de asperges gelijktijdig plaatsvindt. “Voorheen werden de asperges door onze medewerkers in plastic verpakt en daarna door een andere medewerker gelabeld. Nu slaan we twee vliegen in een klap: Door het gelijktijdig bundelen en labellen hebben we niet alleen een inhaalslag wat betreft efficiëntie kunnen realiseren, ook besparen we nu een hoop plastic”, concludeert Mertens.

Aanzienlijke besparing van kunststof
Voor het personeel van Früchtehof Schindler verliep de overgang naar het nieuwe systeem probleemloos en nu het eerste seizoen erop zit, worden er al plannen gemaakt voor verdere automatisering. “Ook de consument en de retail staat achter deze stap en is content met de reductie van plastic verpakkingsmateriaal”, stelt Mertens tevreden vast.

Bezoek Cyklop BV op de aankomende International Asparagus Days op 29 en 30 oktober in Angers, Frankrijk (Amphitea Hal, Stand 60) of op de ExpoSe in Karlsruhe op 21 en 22 november (Hal 1, B08).

Voor meer informatie:
Cyklop Nederland BV
Benjamin Franklinstraat 5
8013 NC Zwolle
Tel: +31 (0)38 4675800
info@cyklop.nl  
www.cyklop.nl  

Früchtehof Schindler 
Warpe 21
27333 Warpe Duitsland
Telefoon: +44 (0)5022 8171
Email: info@fruechtehof-schindler.de 
www.fruechtehof-schindler.de  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven